dilluns, 13 de juny del 2011

Genealogia bíblica


Són centenars el noms que pareixen a la Bíblia, lligats tots ells formant un arbre genealògic que ens porta des d'Adam i Eva fins a Jesús. Seguir aquesta genealogia és del tot impossible sense una memòria prodigiosa (us asseguro que hi ha qui és capaç de recitar-la) o amb una guia. De tot n'hi ha, però m'han fet a mans una infografia de Soul Liberty que, com la majoria d'elles, ofereix informació dissenyada amb una estètica peculiar que la fa atractiva.

La trama genealògica que descriu segueix només la línia paterna, tant de pare a fill, com de pare a filla, exceptuant, òbviament, Maria. La línia vermella és la que va de Déu a Jesús i els altres colors corresponen cadascun d'ells a una de les dotze tribus d'Israel. La de Judà és la que enllaça amb Jesús a través del rei David perquè es compleixi Isaïes 9, que profetitza que el messies serà descendent de David. Segueix la genealogia de l'evangeli de Mateu de la Bíblia del Rei Jaume (1769).


Si l'entreteniment us deixa amb ganes de saber-ne més, acompanyo l'apunt de dues genealogies més. Una, de l'Antic Testament, diferent de l'altra perquè no busca arribar a Jesús, sinó que mostra l'arbre sencer, amb els descendents de tots els ancestres. I una altra que compara la genealogia de Mateu amb la de Lluc, que té algunes diferències.

© Belote (2000)

2 comentaris:

  1. La de tots els noms de l'Antic Testament situats en l'arbre genealògic és fascinant.

    ResponElimina
  2. Eh que sí, Missatger? La de Jesús té la seva gràcia perquè desplega un dibuix estèticament atractiu. Però l'arbre de l'Antic Testament és com un jeroglífic, com un laberint que convida a perdre's!

    ResponElimina