dimecres, 8 de juny del 2011

Expansió del poble hebreu fins l'època hel·lenística


Originaris de tribus semites (ibrí o hapiru) disperses entre Egipte i Canaan, la història antiga del poble hebreu té com a escenari la regió denominada Creixent Fèrtil o Mitja Lluna Fèrtil (per la seva forma en arc segons s'observa en el mapa). Una zona plena de contrastos, on s'alternen grans planes amb zones muntanyoses com les muntanyes Zagros o les terres fèrtils banyades per l'Éufrates i el Tigris, i el desert més àrid de Síria. Un terreny que va ser el bressol de les civilitzacions occidentals i que va afavorir el trasllat de grups humans i el comerç.

El territori d'Israel, on s'hi establiren cap el segle XIII a.e.c. (després del suposat èxode des d'Egipte) sota un sistema d'aliances tribals (les mítiques 12 tribus) i emparats per una religió monoteista,  suposava només una petita franja costanera a la Mediterrània oriental, però la seva posició estratègica va resultar clau en el destí d'aquest poble, ja que donava pas a les caravanes que es dirigien cap a Aràbia, i alhora connectava Egipte amb les grans civilitzacions de l'Orient Mitjà.


Tot això va provocar que les seves terres fossin contínuament disputades per tots els imperis que van anar sorgint a la regió, ja fossin egipcis, assiris, babilonis, perses, grecs i finalment romans. Després d'èpoques de gran expansió durant els regnats dels reis David (c. 1040 a.e.c.-970 a.e.c.) i Salomó (regnà entre 970 a.e.c. i 930 a.e.c. aprox.), les disputes amb els imperis veïns van dur aquest petit poble assentat en una estreta franja de la costa a dispersar-se per tot l'Orient Mitjà a causa de les deportacions massives i a l'emigració a la recerca de noves possibilitats, com és el cas dels jueus establerts a Alexandria.

No seria fins a l'arribada dels grecs, durant l'època hel·lenística (segles IV-I a.e.c), i la posterior dominació romana fins la segona destrucció del Temple (70 e.c.) i la definitiva derrota contra roma durant la rebel·lió contra Roma (132-135 e.c.), quan la història jueva ampliarà els seus horitzons, estenent-se més enllà d'aquestes regions (diàspora). Mai hi ha deixat d'haver població jueva a la zona de Palestina, nom que vol dir "país del filisteus", i que sorgeix durant la denominació romana, i que se situaria en el que actualment és Gaza, però ara ja sense estat fins la creació del modern estat d'Israel, l'any 1948 (14 de maig), i el posterior conflicte amb els països àrabs de la zona.

[Veure Diàspora jueva a la Edat Mitjana (650-1500)]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada