divendres, 25 d’abril del 2014

La Disputa de Tortosa

Gravat en fusta de Johann von Armssheim (1483)
il·lustrant una disputa doctrinària entre jueus i cristians


Amb la matança de 1391 encara a la memòria (4.000 jueus morts només al Call de Sevilla i uns 400 a Barcelona), el papa d'Avinyó Benet XIII va convocar la Disputa de Tortosa, la primera sessió de la qual es va fer el 7 de febrer de 1413 a Tortosa i les dues darreres a Sant Mateu del Maestrat, el 13 de novembre de 1414.

El renegat jueu Jeroni de Santa Fe va portar la veu cantant per la part cristiana amb l'objectiu de combatre el contingut i les ensenyances del Talmud i demostrar que Jesús de Natzaret era el Messies.

Els rabins van haver d'assistir-hi obligats per l'autoritat papal i van haver de defensar-se de les acusacions i amenaces de tota mena. El resultat de tot plegat va ser que els representants jueus va ser obligats a signar un document en el qual "reconeixien les seves errades" de fe. El Papa va signar la butlla Contra judaeos; es multiplicar els baptismes forçats per evitar la mort o l'expulsió i sota la butlla Etsi Doctoris Gentium van ser cremats els llibres jueus.

La Disputa de Tortosa va ser el punt culminant del procés de declivi de les comunitats jueves, cop del qual mai no van arribar a recuperar-se i que va culminar amb l'expulsió definitiva, el 1492, sota el regnat dels Reis Catòlics.

Per commemorar el 600 anys d'aquell esdeveniment que va dur tant tràgiques conseqüències, el dilluns 28 d'abril de 2014 es va celebrar a Tortosa una Jornada amb una visita al call tortosí i, entre d'altres actes, dues conferències del professor Andreu Lascorz, president d'ARCCI, i el doctor Abraham Haim, president del Consell de la Comunitat Sefardita de Jerusalem.




[+] Disputa de Barcelona (1263)

1 comentari:

  1. Aquest racó de mon, és fastigós. Siguin jueus, moros, moriscos, o catalans, sempre hi ha
    una altra gent que ens vol esborrar dels nostres orígens. Els albigesos, a l'altre costat de la ratlla de França, també els cremaren de viu en viu!.
    L'aire que respirem i l'aigua que bevem deuen estar contaminades d'una mena de malaltia invisible, als nostres ulls, que els nostres adversaris detecten infal·liblement.

    ResponElimina