dilluns, 16 d’octubre de 2017

50 indrets jueus catalans de l'Edat MitjanaCossetània Edicions publica el llibre Catalunya: 50 indrets jueus de l'Edat Mitjana, escrit per l'hebraista Manuel Forcano (Barcelona, 1968) i amb fotografies de Chopo García-Die.

Catalunya va ser un país de jueus. La seva presència, datada d'antic en inscripcions i en molts documents notarials i de cancelleria durant l'Edat Mitjana fins a l'edicte d'expulsió promulgat pels Reis Catòlics, el 1492, ens dibuixa un mapa d'assentament prou extens en la majoria de comarques de Catalunya, des dels Pallars fins a l'Ebre, del Segrià a l'Empordà i del Camp de Tarragona al Rosselló.
Aquest llibre fa una selecció de 50 indrets a Catalunya que acolliren jueus en els seus calls i que avui són cèlebres en la història del judaisme a casa nostra per les restes materials que ens n'han quedat, per la preciosa documentació que ha subsistit als seus arxius, pel gruix poblacional jueu que arribaren
a tenir, o bé per ser l'origen de personalitats insignes del judaisme català en àmbits tan diversos com la literatura, la ciència, la teologia o la càbala. Poca gent coneix el passat jueu de moltes de les nostres actuals viles i ciutats de Catalunya: aquest llibre, amb textos i belles imatges, ens invita a descobrir-lo.

A Terres d'Edom hi podeu trobar les referències a les restes materials més importants de les poblacions catalanes amb comunitat jueva. Cliqueu aquest enllaç.2 comentaris:

  1. L'haurem de consultar a veure què tal. De totes maneres les informacions que ens vas passant són més que precioses per a consultar in situ i en línia quan hi ets al lloc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert, Galderich. Avui, l'accés directe a la informació a les xarxes facilita molt les coses.

      Elimina