dijous, 28 de gener del 2016
Regest dels documents de l’Arxiu Parroquial de Verdú relatius als jueus (1265-1484)
El Museu Comarcal de l’Urgell ha acollit la presentació d’un nou estudi històric sobre la comunitat jueva medieval de Tàrrega i Verdú. El treball es basa en documents de l’Arxiu Parroquial de Verdú dels segles XIII, XIV i XV. Josep Xavier Muntané, especialista en judaisme medieval, s’ha encarregat de la recerca, publicada per l’Institut d’Estudis Món Juïc dins la Col·lecció Bet Guenazim.
Amb aquesta iniciativa es difon una documentació de singular valor que aporta dades sobre la vida quotidiana dels jueus en època medieval, la seva activitat econòmica i “de com van contribuir al progrés del territori”, segons ha explicat Josep Xavier Muntané. A l’acte de presentació, que tingué lloc el dijous 21 de gener, també assistí Tessa Calders, presidenta de l’Institut Privat d’Estudis Món Juïc, qui qualificà l’obra com a “excepcional i de referència”. Publicat en dos volums, Regest dels documents de l’Arxiu Parroquial de Verdú relatius als jueus (1265-1484) ja es pot adquirir a la Botiga del Museu Comarcal de l’Urgell. Tàrrega, mitjançant aquest equipament museístic, ha esdevingut un dels focus d’estudi del judaisme català, sobretot arran de l’obertura de la sala permanent Tragèdia al Call – Tàrrega 1348, on s’exposa el llegat de la comunitat hebrea de la vila i el resultat de les excavacions arqueològiques de la necròpoli de Les Roquetes.
Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega · Carrer Major, 11 · Tel. 973 312 960
Font de la notícia: Ajuntament de Tàrrega
Etiquetes de comentaris:
Call de Tàrrega,
Catalunya jueva,
judaisme,
llibres,
publicacions,
Verdú
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
El meu pare era fill de l'Urgell i, si fos viu, es sentiria tan interessat com jo sobre la comunitat jueva d'aquesta casa seva.
ResponEliminaHi ha tant a fer, Xavier, que és emocionant anar omplint cada racó de la història dels catalans jueus.
EliminaSí que és emocionant... S'està fent molta feina, és d'agrair.
ResponEliminaI més que se'n podria fer, Teresa! Als pobles hi estan posant interès malgrat els pocs recursos. A les comarques de Girona s'està fent una feina magnífica. Però a Barcelona encara no s'ha fet prou.
Elimina