dilluns, 25 de gener del 2016

Dia Internacional en record de les víctimes de l’Holocaust 2016



L’1 de novembre del 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 60/7 on condemnava, sense excepcions, qualsevol manifestació d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basada en l’origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món.

En aquest sentit, es designava el dia 27 de gener, aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz (1945), com el Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat i s’instava, de manera urgent, a tots els Estats membres a desenvolupar programes educatius en memòria de la tragèdia per a la prevenció d’actes de genocidi.

Cada any, l’acte es dedica a un tema concret. Aquest 2016, l’ONU ha designat el tema ‘L’Holocaust i la dignitat humana’. El tema enllaça amb els principis fundadors de les Nacions Unides i incideix en la dignitat i els valors de cada persona, tal com destaca la Carta de les Nacions Unides. Es posa en valor el dret a viure lliure de discriminacions i la igualtat davant la llei (Declaració Universal dels Drets Humans). L'Holocaust ens permet recordar dolorosament el fracàs de la comunitat.

En paral·lel, l’Holocaust Memorial Day Trust, una organització britànica que neix del Tractat d’Estocolm (gener, 2000) quan 46 governs es van citar en aquesta ciutat per tractar el tema de l’educació, la commemoració i la recerca entorn a l’Holocaust, han escollit com a lema ‘Don’t Stand By / No et quedis mirant, actua!’.

Així doncs, tots dos lemes coincideixen a subratllar aquells trets i aquelles accions que ens parlen de la dignitat humana. Precisament, creiem que resulta molt motivador per als estudiants ressaltar els actes que diferents persones van protagonitzar amb l’objectiu d’ajudar a d’altres que es trobaven en situació de risc vital per motius d’intolerància, racisme i odi. Es tracta, doncs, d’apuntar i llistar totes aquelles accions que, en un moment determinat, podrien facilitar que d’altres persones no patissin discriminacions i que siguin tractades amb igualtat davant la llei. Es tracta també de conscienciar i sensibilitzar els joves perquè actuïn, ja que gràcies a les seves actuacions poden esdevenir un agent de canvi.

En paraules d’Elie Wiesel (Nobel de la Pau, 1986):

“Prometo no romandre mai en silenci mentre, en algun lloc i en algun moment, hi hagi éssers humans que pateixen sofriments i humiliacions. Sempre hem de prendre partit. La neutralitat ajuda l’opressor, mai la víctima. El silenci encoratja el torturador, mai el turmentat.”
“Avui la crueltat més gran és la indiferència. Conèixer però no actuar és una forma de consentir les injustícies”.



Durant el mes de gener, el Memorial Democràtic ha organitzat els actes següents, alguns a la seva seu del carrer del Peu de la Creu, 2-4, de Barcelona:

Dimecres, 13 de gener, a les 19 h

Presentació del recurs audiovisual ‘Camins’ a la seu del Memorial Democràtic. Aquest acte està pensat per presentar al professorat una eina per poder treballar l’Holocaust a l’aula. Activitat oberta i gratuïta.

Dijous, 21 de gener, a les 19 h

Testimonis de la dignitat humana a la seu del Memorial Democràtic. Mercè Vilanova exposarà la seva experiència amb testimonis supervivents de Mauthausen i l’Amical de Mauthausen explicarà la Xarxa d’Instituts per la Memòria i la Prevenció del Feixisme.

Dimecres, 27 de gener

A les sis de la tarda, el Parlament farà l’acte amb motiu del dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, amb la tradicional encesa de les sis espelmes del record, els parlaments de representants de col·lectius de víctimes i les intervencions institucionals dels presidents de la Generalitat i el Parlament, Carles Puigdemont i Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

L’acte, que tindrà lloc a l’auditori del palau del Parlament i conduirà la periodista Gemma Ruiz, començarà amb l’encesa de les sis espelmes del record, en què participaran representants dels pobles jueu i gitano, de l’Amical de Mauthausen i Altres Camps, de les persones amb discapacitats i del col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. A continuació, després d’un minut de silenci, intervindran Josep Morell, delegat a Catalunya de Testimonis Cristians de Jehovà; David Tello, president a Catalunya de l’associació de famílies de menors transsexuals Chrysallis; Carles de Pablo, en nom del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat; Simón Montero, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya; Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i Altres Camps i fill de Marcel·lí Garriga, deportat a Buchenwald; i el rabí Stephen Berkowitz, de la comunitat jueva Bet Shalom de Barcelona. A l’últim, Colau, Forcadell i Puigdemont clouran l’acte. L’acte s’emetrà en directe per la web del Parlament, i també es podrà seguir a través de twitter mitjançant #memòriaHolocaust.

A les 10h, acte per a estudiants amb motiu del Dia Internacional de Commemoració a les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat. Organitza el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust, impulsat pel Departament d’Ensenyament i el Memorial Democràtic. Auditori del Conservatori del Liceu. Acte tancat.

Dijous, 28 de desembre

Plaça de Sant Jaume, 19:30h: Cerimònia del Record amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Durant l’acte s’encendran espelmes i es farà un minut de silenci en record de tots els col·lectius de víctimes del nazisme. A més, s’interpretarà “El male rahamim”, una pregària jueva per als difunts.
La música d’Helena Muñoz i Håvard Enstad acompanyaran l’acte, en el qual també hi haurà una lectura de textos a càrrec d’alumnes de l’Institut de Secundària Pius Font i Quer, de Manresa, i d’un membre de la comunitat jueva Bet Shalom.

L’Institut Salvador Espriu dedicarà aquest dia a commemorar el Dia Internacional amb tot l’alumnat del centre. Acte per a estudiants.

Divendres, 29 de gener

El Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust de l’Alt Empordà organitza l’acte per a estudiants amb motiu del Dia Internacional de Commemoració a les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat a Figueres/La Jonquera. Acte per a estudiants.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada