L'any 2005, les Nacions Unides van designar el dia 27 de gener com a Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust . Cada any es dedica a un grup específic de víctimes, i enguany es focalitza en els Justos entre les Nacions. Es tracta d’un reconeixement de l’Estat d’Israel a persones no jueves que van arriscar les seves vides per salvar jueus.
Hi participaran més de 200 alumnes de 6 escoles que llegiran textos amb testimonis de persones salvades, les persones justes que els van salvar i una explicació del que va succeir. Es llegiran també els noms de 60 justos. l llarg de l’acte, una estudiant interpretarà dues peces musicals amb el violoncel. Serge Barba, nascut a la Maternitat d’Elna i president de l’Associació Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l'Exode , impartirà una conferència. L’acte comptarà amb la presència de Joan Mateo, secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Ensenyament, Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, i David Serrano, professor de la Universitat Ramon Llull.
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració del Festival de Cinema Jueu de Barcelona, han organitzat també altres actes commemoratius.
El 27 de gener, la Filmoteca de Catalunya projectarà el cicle In memoriam: la Shoah.
Es podran veure tres pel·lícules: Prisoner of Paradise (EUA, 2002. Malcom Clarke, Stuart Sender. Documental); Lo Tafhidenu (EUA-Palestina, 1947. Meyer Levin, Tereska Torres, Yankel Mikalowitz) i Plus tard, tu comprendras (França, 2008. Amos Gitai). A més, els cinemes Girona estrenaran el documental L’estigma (Catalunya, 2012. Martí Sans).
El dia 28 tindrà lloc un acte institucional al Palau de la Generalitat. Hi haurà una conferència a càrrec de Manuel Forcano , poeta i traductor de l’hebreu al català. Prèviament, Rhoda Henelde, nascuda al gueto de Varsòvia i traductora del jiddisch a l’espanyol. Presidirà l’acte la vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega. Posteriorment, a les 19.30 h, tindrà lloc, com cada any, la Cerimònia del record a la Pl. Sant Jaume.
Homenatge dels joves a les víctimes de l'Holocaust
Auditori de la Facultat de Comunicació de la Universitat Blanquerna
Dijous 24 de gener, a les 11 h
Valldonzella, 23
Barcelona
Dijous 24 de gener, a les 11 h
Valldonzella, 23
Barcelona
Homenatge institucional al Palau de la Generalitat i Cerimònia del Record
Exposició La Shoah. Què, qui, com, quan, on, per què
Dilluns, 28 de gener, inauguració a les 17 h
Ajuntament de Barcelona, Plaça Sant Jaume s/n.
Acte institucional al Palau de la Generalitat
Dilluns, 28 de gener, a les 18 h
Auditori del Palau de la Generalitat (entrada pel carrer del Bisbe)
Només s’hi pot assistir amb invitació
Cerimònia del record
Dilluns, 28 de gener, a les 19.30 h
Pç. Sant Jaume (acte obert al públic)
Dilluns, 28 de gener, inauguració a les 17 h
Ajuntament de Barcelona, Plaça Sant Jaume s/n.
Acte institucional al Palau de la Generalitat
Dilluns, 28 de gener, a les 18 h
Auditori del Palau de la Generalitat (entrada pel carrer del Bisbe)
Només s’hi pot assistir amb invitació
Cerimònia del record
Dilluns, 28 de gener, a les 19.30 h
Pç. Sant Jaume (acte obert al públic)
Rosa Sala Rose, assagista, traductora literària
i investigadora de la història i la cultura alemanyes
(Foto: Daniela Dentel)
L’Holocaust a Barcelona
L’Holocaust té moltes dimensions i una de les més desconegudes és la seva repercussió a casa nostra. Conferència a càrrec de Rosa Sala Rose, historiadora. Presenta: Sergi Jover Rejsek, poeta i membre de la Junta Directiva de l’Ateneu, que parlarà sobre el significat d’Auschwitz.
Organitzador: Ateneu Barcelonès
Divendres 25 de gener, a les 19.30 h
Lloc: Sala Oriol Bohigas
Entrada lliure
La Shoah: imatges d'una bogeria
L’Associació cultural Massada-Sabadell, des del dia 11 de gener fins el dia 25 d’aquest mateix mes, presenta a la sala relacional del Centre Cívic de La Creu Alta (Can Balsach) de Sabadell l’exposició de fotogra fies La Shoah: imatges d'una bogeria, amb fons documentals procedents de la Fundació Baruch Spinoza i comissariada pel Dr. Xavier Torrens, professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona.
Intentaré anar a veure algunes de les pel·lícules i m'interessa molt la conferència de la Rosa Sala. Tot plegat un programa digne però que empal·lideix davant del que se celebrarà en altres ciutats. Salutacions!
ResponEliminaDavid, a la Filmoteca aniré a veure la primera pel·lícula. I per desgràcia no podré anar a la conferència de la Rosa Sala perquè ja tenia un compromís previ ineludible. Em fot molt!
EliminaPotser coincidim a la Filmoteca. Jo sí que aniré a veure la Rosa Sala, ja te'n faré cinc cèntims.
ResponElimina