Tessalònica durant la Shoà
A Tessalònica (Grècia) durant segles hi va haver dues comunitats catalanes, la catalana vella: Katallan Yachan, fundada el 1492; i la catalana nova: Katallan Hadach, fundada a finals del segle XVI. L’any 1589-90 i l’any 1613 tenien uns 70 focs a la comunitat vella i uns 90 a la nova. L’escissió sembla que es va produir l’any 1515, per un problema de pagament d’impostos.
Les comunitats jueves catalanes eren veïnes de les comunitats d’Espanya, Provença, Saragossa-Aragó, Lisboa, Aragó, Castella... fins a més de 20 comunitats diferenciades. El segon rabí que hi va haver a la comunitat catalana de Tessalònica es deia Iosef al-Tortosi, de Tortosa, mort l’any 1536.
És sorprenent que molts jueus de cognom Toledano s’identificaven, com a catalans! Al segle XVII molts epitafis demostren que Català s’havia convertit en un cognom, com en el cas del rabí Abraham Català l’any 1663. També apareixen cognoms com Bargillon, Arocas, Saporta, Cavaller, Chacon, Barzilai, Toledano...
Les dues comunitats catalanes coexistien encara l’any 1936. La llengua catalana, més o menys debilitada, es continuava parlant però, sobrevivia un ritus i uns costums diferenciats (minhag)? La tragèdia és que van ser exterminades pels nazis, com la major part de les comunitats jueves dels Balcans.
Fonts:
F. Andreu Lascorz
Història dels jueus de Tessalònica (Wiklingua)
Lewis, Bernard. Islam. Paris: Gallimard, 2005, p. 563-567
No sé si has vist això, sembla interessant http://blogs.forward.com/the-arty-semite/177128/jewish-languages-from-bukhori-to-juhuri/
ResponEliminaGràcies, Xavi, no l'havia vist.
EliminaDe fet, durant la diàspora del segle VI aec (aC), quan els israelites van patir captiveri a Babilònia, molts jueus es van quedar a la zona (a Pèrsia), i d'altres van anar més lluny (Índia, Xina...). Aquestes llengües estan relacionades amb el persa clàssic i és més que probable, com diu l'article, que s'acabin perden: a Iran ja no queden jueus i els parlants que queden estan majoritàriament a Israel i als Estats Units. Per una qüestió de manca de necessitat, es deixaran d'usar (en favor, sobretot, de l'anglès i l'hebreu), com en el seu moment es va perdre el català que parlaven els jueus catalans de les comunitats de Tessalònica i Istanbul (expulsats el 1492) .