dimecres, 14 de desembre del 2011

Cuina jueva


El libro de la cocina judía: una odisea personal a través del mundo (Barcelona: Editorial Zendrera Zariquiey, 2004), de Claudia Roden, descriu el fascinant desenvolupament de la cuina jueva al llarg dels segles i ens transmet més de 800 receptes, a les quals afegeix anècdotes, records personals i dades històriques. Els fets i les llegendes que relata els comparteixen  les comunitats jueves a tot el món, des de l'aldea més petita fins a les ciutats que van ser en el seu moment grans centres culturals jueus, com Alep o Salònica.

Les receptes, moltes d'elles inèdites, són els tresors que l'autora ha recopilat durant quinze anys en què ha viatjat arreu del món, ha parlat amb centenars de persones i ha degustat milers de plats.

Comença amb el relat de la seva infància a Egipte i detalla la vida quotidiana del barri jueu del Caire, i després ens guia en una travessia per tots els llocs en què s'ha instal·lat la diàspora jueva. Coneixerem la sensual cuina dels sefardites a Espanya, Síria, Marroc, Índia, Xina, Bujara, Grècia i Israel, així com la imaginativa cuina asquenazí de Rússia, Polònia, Alemanya, Anglaterra, França i Amèrica del Nord.
El resultat és un llibre de cuina únic: un tribut a la varietat i vivacitat que caracteritzen la cultura jueva a tot el món.

1 comentari:

  1. Com que no tenia prou gana, just a l'hora de dinar, vas i em plantes aquest post...
    B'te'avón!
    Ara que hi penso, el meu quiosc habitual, xamfrà Casp/ Pau Claris, en Jesús hi torna el canvi (pels matins) magistralment. A vegades li endosso bitllets grans només per donar-me el gust... :-)))

    ResponElimina