dimarts, 20 de gener del 2015

Fugint de l'Holocaust pel Pirineu de Lleida



Huyendo del Holocausto. Judíos evadidos del nazismo a través del Pirineo de Lleida (Editorial Milenio, 2014) és el nou llibre de Josep Calvet (la Pobla de Segur , 1965). Doctor en Història per la Universitat de Lleida, és autor de la primera anàlisi global sobre l'arribada a Espanya de refugiats de la Segona Guerra Mundial (Las montañas de la libertad, 2010), i coautor d'una investigació sobre les xarxes d'informació i evasió aliades (La Batalla del Pirineu. Xarxes d'informació i d'evasió aliades al Pallars Sobirà, a l'Alt Urgell i a Andorra durant la Segona Guerra Mundial, 2011). Els seus treballs més recents reconstrueixen les fugides protagonitzades per evadits jueus.

Com ja va fer Rosa Sala a La penúltima frontera. Fugitivos del nazismo en España (Ediciones Península, 2011), Josep Calvet relata la fugida que milers de jueus van protagonitzar a través del Pirineu escapant de la barbàrie nazi. La península Ibèrica es va convertir en la principal via d'escapament, en unes dures condicions a causa de l'orografia, el clima i l'estricta vigilància exercida a banda i banda de la frontera. Centenars de persones van arribar a la província de Lleida per posteriorment dirigir-se a Amèrica o al protectorat britànic de Palestina, malgrat que d'altres es van quedar a Barcelona, com explica el projecte Verbannung de l'Associació Cultural Mozaika, que pretén rescatar la història de l'exili jueu alemany dels anys 30 a través de la història personal de deu refugiats jueus que van passar o es van establir a la ciutat.

Huyendo del Holocausto s'endinsa en aquella aventura, recorre els escenaris del pas dels refugiats, i reconstrueix, a través dels testimonis, les històries personals i familiars de desenes de jueus que es van veure atrapats pel terror i la destrucció de la maquinària nazi i les seves conseqüències.

2 comentaris:

  1. És una història no gaire coneguda que m'interessa molt. Me l'apunto. Gràcies per la ressenya!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, Sícoris, és una història molt interessant que té també una part molt fosca.

      Elimina