dilluns, 26 de desembre de 2011

El cementiri jueu de Montjuïc


El cementiri jueu de Montjuïc va ser declarat bé cultural d’interès nacional, resolució que va ser efectiva des de la seva publicació al DOGC el dia 15 de juny de 2009.

Prop de 170 tombes i un important conjunt epigràfic amb més de 74 làpides. Aquestes són les xifres de la necròpolis jueva del turó de Montjuïc a Barcelona, una de les més grans i significatives de Catalunya, segons el govern català que el passat 2 de juny va decidir atorgar-li la categoria de bé cultural d’interès nacional com a lloc històric.

Les restes, que estan situades en un petit camp a la vessant nord-oriental del turó, representen una clara mostra no només de la memòria i la cultura de la comunitat jueva durant l’època medieval a Catalunya, sinó que molt probablement són una mostra única també per a la Mediterrània occidental.

Restes de l'enterrament jueu trobat durant les obres fetes al Tir Nacional a l'octubre del 1945 (Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

Entre les troballes hi ha quatre tipus de sepultures datades entre els segles IX i XIV. També destaca una làpida de grans dimensions que es va trobar in situ durant les excavacions del 2001. Es tracta d’un exemple molt poc freqüent i excepcional en el cas de Catalunya perquè els materials dels que es disposava fins ara de les necròpolis jueves eren molt dispersos i no s’havien trobat a la mateixa tomba ni en tant bones condicions,

Amb aquest acord i aquest nou reconeixement el govern de la Generalitat vol afavorir la conservació, restauració i millora de les peces i de garantir que aquestes actuacions no afectin al conjunt.

Resolució DOGC Cementiri Montjuïc [PDF]

El Centre d'Estudis Zakhor va preparar l'any 2008 el Projecte cementiri jueu de Montjuïc. Marc Conceptual, però malgrat les resolucions i els projectes encara és hora que es realitzi cap mena d'intervenció. Mentre continuem esperant, feu un cop d'ull al projecte (i a l'actualització i presentació de dades, aquí).
Projecte cementiri jueu de Montjuïc. Marc Conceptual. Centre d'Estudis Zakhor, 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada