diumenge, 16 d’octubre del 2011

Història del gueto de Varsòvia


El passat 6 d'octubre assistíem a la presentació de Gueto, la pel·lícula perduda de la propaganda nazi, documental sobre el gueto de Varsòvia, de la directora Yael Hersonski. Avui, tot i que ja fa dos anys que es va editar (mai està de més recordar) per ampliar el coneixement sobre el tema us presento l'assaig La vida a oscuras. El gueto de Varsovia, 1940-1943 (Madrid: Sefarad Editores, 2009), de Beatriz Martínez de Murguía. L'autora s'acosta a la situació que van viure els jueus dels gueto de Varsòvia amb tot el realisme que és possible a través dels testimonis dels seus propis habitants. S'ha documentat extensament a través dels diaris privats, de cartes i amb el testimoni directe i impagable dels supervivents, que relaten de manera vívida i descarnada situacions que reflecteixen fins a quin punt pot arribar la desesperació humana.

L'obra està estructurada de forma cronològica des de la creació del gueto fins el seu desmantellament definitiu el 16 de maig de 1943, quan un cop aniquilada la resistència que es va enfrontar a les tropes nazis, Jürgen Stroop va fer esclatar la sinagoga Tlomacki (que estava fora del gueto) com a signe de la fi de l'existència del gueto de Varsòvia.

Fins aleshores, l'autora ens narra el desconcert inicial d'una comunitat, la jueva, que no podia imaginar-se que la invasió alemanya de Polònia seria tan terrible, però que comença a viure en les seves carns aquell deliri malaltís nazi. Pallisses, vexacions de tota mena, assassinats en plena via pública, es narren amb tot detall, extrets dels testimonis dels que van viure aquell horror en primera persona. A mesura que avancem en la lectura anem descobrint que allò que ens semblava increïble és superat a la pàgina següent. Segons el cens de 1931, la població de Varsòvia arribava a 325.659 individus, una mica més del 30% de la població. Avui hi viuen uns 5.000; qui no va trobar la mort dins, la va trobar en els camps d'extermini, com el de Treblinka.

Ruïnes del gueto de Varsòvia (1945), després de la destrucció alemanya. Autor: Zbyszko Siemaszko, fotògraf de la Central Photographic Agency (CAF) a Varsòvia, del llibre Warszawa 1945-1970. Varsòvia: Wydawnictwo Sport i Turystyka, 1970, p. 76-77

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada