dilluns, 16 de maig del 2011

Novel·la de cavalleries en llengua sefardí

Còpia de la primera pàgina conservada del manuscrit (83a)

En la Col.lecció Firkovitch de la Biblioteca Nacional Russa, de Sant Petersburg hi ha un manuscrit hebreu aljamiat que correspon a un fragment d'una novel.la de cavalleries, amb tots els trets típics del gènere. Per desgràcia, el fragment no té ni principi ni fi, i en aquest moments no es poden atribuir a cap novel·la de cavalleries coneguda. Diversos trets ens indiquen que el text va ser escrit per (o adaptat per a) jueus.

Gairebé tots els estudis de llibres de cavalleries tracten de les novel escrites per i per a cristians. Però encara que ara és bastant difícil acreditar-ho, hi havia novel·les cavalleresques escrites per jueus o adaptades per a jueus. La divulgació d'aquest gènere de literatura entre els jueus encara està per estudiar. Ni els especialistes en llibres de cavalleries ni els hebraista hi dediquen gaire atenció.

A uns no els interessen perquè hi ha molt material escrit per cristians, i a altres, perquè no poden imaginar que els jueus medievals poguessin llegir i gaudir de llibres de batalles i bruixots, belles donzelles i ferotges feres, gegants i maliciosos nans.

Encara és més difícil imaginar els jueus com herois d'una novel·la de cavalleries. El nostre subconscient no està preparat per percebre les qualitats cavalleresques, com valor i força, abnegació i possibilitat d'estimar i lluitar pel seu amor, tot el que nosaltres associem amb la noblesa, com pertanyents als jueus. La literatura tradicional ha format una imatge del jueu avar, covard i dèbil, que resulta ridícul, no sap usar armes i no pot protegir-se a si mateix, sense esmentar als membres de la família. Certament, aquesta imatge és directament oposada a la d'un noble cavaller.

Però, encara que això sembli molt estrany, els llibres de cavalleries estaven força difosos entre els jueus. Com podem saber-ho? La professora All,a Markova ens ho explica a l'article "Un fragmento manuscrito de una novela de caballerías en judeoespañol", publicat a la revista Sefarad, Madrid, 2009, vol. 69, núm. [PDF, consultat: 16 maig 2011].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada