dilluns, 16 de maig del 2011

Identitat sefardí en el món contemporàni


El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) presenta un llibre que recull vint articles inèdits d'especialistes procedents d'Espanya, França, Regne Unit, Suïssa, Alemanya, Àustria, Estats Units i Israel.

Cinc epígrafs constitueixen el marc d'una obra que aborda els elements històrics i culturals que distingeixen l'univers sefardita: "Lengua e identidad sefardí", "La prensa periódica como reflejo del discurso identitario y del cambio de mentalidades", "Memoria, tradición oral e identidad"," El nuevo papel de las mujeres", i "Occidentalización y transnacionalism".

Paloma Díaz-Mas i María Sánchez Pérez són les editores de Los sefardíes ante los retos del mundo contemporáneo. Paloma Díaz-Mas és professora d'investigació de l'Instituto de Lengua, Literatura y Antropología del CSIC, autora de nombrosos articles sobre tema sefardita i de diversos llibres, entre ells Los sefardíes. Historia, lengua y cultura (Barcelona: Riopiedras; diverses vegades reeditat i traduït a l'anglès per la Chicago University Press com Sephardim. The Jews from Spain); l'edició (amb Carlos Mota) dels Proverbios morales de Sem Tob de Carrión (Madrid: Càtedra), o Judaísmo e Islam (Barcelona: Crítica), en col.laboració amb Cristina de la Puente. Per la seva banda, María Sánchez Pérez és doctora en Filologia Hispànica per la Universidad de Salamanca, investigadora de l'Instituto de Lengua, Literatura y Antropología del CSIC i ha estat professora visitant de la Universitat de Basilea. La seva recerca s'ha centrat en la literatura popular impresa, els plecs de canya i cordill (plecs solts) i les relacions de successos i la difusió de la literatura tradicional a la premsa sefardita. És autora de diversos articles sobre aquests temes i del llibre (en col.laboració amb Eva Belén Carro i Pedro Cátedra) Literatura popular impresa en la Rioja.

Segons recull la nota editorial, la intenció d'aquest llibre és analitzar, des de diferents perspectives disciplinàries i metodològiques, el procés mitjançant el qual una minoria religiosa i cultural (els jueus sefardites de Turquia i els Balcans) es va adaptar als canvis polítics, socioeconòmics i culturals que es van produir a Europa en el pas del segle XIX al XX, replantejant el seu paper en la societat i la seva pròpia identitat. És, per descomptat, un llibre sobre els sefardites, sobre els jueus descendents dels expulsats de la Península Ibèrica a finals de l'Edat Mitjana, que encara en la segona meitat del segle XIX i primeres dècades del XX vivien en les comunitats de diferents localitats de l'Imperi Otomà, en les quals s'havien assentat després del seu exili, i que mantenia com senyals d'identitat el judaisme i la consciència dels seus orígens ibèrics, i com a llengua de comunicació i d'expressió literària una varietat lingüística romànica derivada de l'espanyol medieval (el sefardita o ladí); trets tots ells que els diferenciaven d'altres grups del seu entorn, fins i tot dels jueus d'altres orígens que habitaven en els mateixos països.

La presentació a Madrid del llibre Los sefardíes ante los retos del mundo contemporáneo. Identidad y mentalidades (Madrid: CSIC, 2010), tindrà lloc el dimecres 18 de maig, a les 19:30, a Casa Sefarad-Israel, Palacio de Cañete, Calle Mayor 69.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada