dimarts, 29 de novembre del 2016
La vuitena caixa
Els propers dies 1 de desembre, a les 19h, a la Casa del Llibre de la Rambla de Catalunya, i el 14 de desembre, a les 18h, en el Museu Marítim, Dory Sontheimer presentarà el llibre La octava caja.
La història de Dory Sontheimer, narrada a Les set caixes, reconstruïa la memòria dels seus avantpassats. A través d'una inesperada herència documental, Dory va descobrir els seus orígens, lligats a la tragèdia col·lectiva del nazisme i de l'Holocaust. Filla d'un exili que va obligar a milions de jueus a negar part de la seva identitat, Dory va començar a desenterrar el passat familiar i al mateix temps a assumir-lo. Ho va fer a través de la consciència d'un drama que, al final, la va obligar a enfrontar-se a l'evidència, tan impactant com commovedora, de quines eren les seves arrels.
Ara, fidel al mateix compromís amb la memòria, aquestes arrels permeten, a través del vigor d'una veu que exerceix la seva responsabilitat, explicar les vides de Catherine, Peter, Michael, Tommy i Pavel. Ells són les branques imprescindibles d'un mateix arbre i com a tals van compartir el drama del silenci i la impotència d'haver viscut en un món que va permetre l'horror i va propiciar la impunitat dels seus botxins. Escrit amb la mateixa franquesa emocional i voluntat reparadora que tant han emocionat als seus lectors, Dory viatja, es documenta, interpreta, reviu i rescata les vides dels qui, en circumstàncies molt més tràgiques que les seves, no van tenir el privilegi de poder viure per explicar-ho.
Sense artificis ni ostentacions d'erudició, i utilitzant la figura omnipresent de la nina Patty, La octava caja, completa i enriqueix la història d'una família que, en la seva complexitat, encarna el dolor, les esperances i la capacitat de resistir de milions de víctimes que necessiten de testimonis com aquest per no ser derrotades pel monstre de l'oblit.

Etiquetes de comentaris:
antijudaisme,
Barcelona,
Catalunya jueva,
història,
II Guerra Mundial,
judaisme,
Lehmann,
nazisme
dijous, 24 de novembre del 2016
El dybbuk i els éssers fantàstics de l'imaginari jueu
El proper dimarts 29 de novembre, a les 19:30h, la comunitat Bet Shalom organitza la xerrada "El Dybbuk. Espectros y seres fantásticos del imaginario judío en la literatura testimonial del Holocausto", a càrrec de Pablo Martín Dreizik, professor de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Buenos Aires.
Per assistir-hi, poseu-vos en contacte amb Bet Shalom.

Etiquetes de comentaris:
congressos,
Dibbuk,
Dybbuk,
judaisme,
literatura,
mitologia
dilluns, 21 de novembre del 2016
Ramon Llull i els jueus
El proper dimarts 22 de novembre, a les 19:30h, la comunitat Bet Shalom organitza la xerrada "Ramon Llull i els Jueus. Diàleg interreligiós o estratègia de conversió", a càrrec de Chaim Hames-Ezra, professor de la Universitat Ben Gurion d'Israel.
Per assistir-hi, poseu-vos en contacte amb Bet Shalom.

Etiquetes de comentaris:
Catalunya jueva,
congressos,
judaisme,
Ramon Llull
divendres, 11 de novembre del 2016
Aigües rituals: el micvé de Girona
Aigües rituals. Una història dels micvé (banys jueus) de Girona és el títol de la nova exposició temporal que es pot visitar des del 27 d’octubre al 23 d’abril del 2017 al Museu d’Història dels Jueus. La mostra està vinculada a l’exposició La Girona de l’aigua, que presenta el Museu d’Història de Girona i proposa un recorregut per la història dels banys jueus de la Girona medieval i amb l’ús de l’aigua com a element purificador. En el judaisme el bany ritual -l’aigua santificava les accions físiques de la vida i segons la llei mosaica s’havia de complir en diverses circumstàncies- es duia a terme als micvés, un espai que normalment es troba inclòs dins del complex que acollia la sinagoga. Quin era el ritual, quin significat tenia, on eren els micvés de la ciutat i quines són les restes que en queden d’aquests micvés són els eixos sobre els que s’articula la mostra, produïda pel Patronat Call de Girona i comissariada per Joel Colomer, Sílvia Planas i Jordi Sagrera.
Aquesta mostra revisa les dades conegudes i presenta informació actualitzada sobre els difrerents banys jueus de Girona, considerant les troballes arqueològiques dels darrers anys al pati del Museu d’Història dels Jueus amb les quals es va posar al descobert el micvé del segle XV. L’exposició també posa de manifest que hi va haver un micvé fora del call, un altre a tocar de l’Onyar i que l’últim micvé de Girona va ser precisament el que es troba avui dins l’espai del museu. L’exposició compta amb la col·laboració d’Acquae Gerundae, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, l’Arxiu Històric de Girona, la British Library, el Consell Comarcal del Gironès, la Staats und Universitätsbibliothek Hamburg, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, el Museu d’Història de Girona i la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat.
El museu també proposa un programa d’activitats complementàries a l’exposició, que inclou l’itinerari temàtic Espais d’aigua, un recorregut guiat als principals indrets d’aigua del barri vell de Girona, diferents espais emblemàtics que han contingut aigua al llarg de la història com ara la cisterna del Museu d’Història de Girona, el micvé del Museu d’Història dels Jueus, els Banys Àrabs i Sant Pere de Galligants. La visita acaba a l’espai de termes Aqua Gerunda. Albert Reixach té cura d’aquestes visites, que es faran els dies 18 de novembre, 2 de desembre i 31 de març, a les sis de la tarda. Les places són limitades i cal inscripció.
Informació i inscripcions: Museu d’Història de Girona
Fotos: J.M. Oliveras / Museu d’Història dels Jueus
Font: Som Cultura © Patronat de Turisme Costa Brava Girona

Etiquetes de comentaris:
Call de Girona,
Catalunya jueva,
exposicions,
judaisme,
micvé
dilluns, 7 de novembre del 2016
La Nit dels Vidres Trencats
La Nit dels Vidres Trencats (Reichskristallnacht en alemany) va ser un pogrom organitzat per les SS a l'Alemanya nazi contra la població jueva. Durant la nit del 9 al 10 de novembre de 1938, es van incendiar i destruir unes 300 sinagogues, es van profanar cementiris, es van destruir indústries i comerços, i es van detenir entre vint-i-cinc i trenta mil persones i se'n van assassinar més de 90. Va ser l’episodi amb què van culminar una sèrie de mesures antisemites en accedir Hitler al poder, i es considera l’inici de l’Holocaust.
Any rere any, reviu el soroll dels vidres trencats i els crits de desesperació, l'olor de cremat, el gust de cendra a la boca i els ulls negats de llàgrimes. Què fràgils són les parets que envolten la llar, què fràgils els vidres que ens l'obren a l'exterior; sense ells tot és nuesa i foscor. Un cop més la metzuzà al farcell, sense casa que beneir; a la butxaca, la clau que no obre cap porta. Què fràgil és l'existència! I què ferma la persistència de la memòria que ens porta a tornar a alçar les parets i a obrir finestres tot i el risc d'haver de tornar a començar, lluny, sempre massa lluny, carregats només amb aquesta memòria que s'alimenta de l'oblit de la història. Perquè sempre hi ha vida més enllà de la desesperació, més enllà del lager, més enllà de la terra glaçada... I a la butxaca, la clau que no obre més porta que la memòria, el que som i que va sempre amb nosaltres.
El proper 9 de novembre, a les 19h, Dia Internacional contra l'Antisemitisme, a Barcelona se celebrarà un acte per la memòria d'aquells fets a la plaça del Rei, i a les 20h, al Saló del Tinell, es representarà l'obra de teatre La nit de Helver.

Etiquetes de comentaris:
antijudaisme,
Barcelona,
judaisme,
Kristallnacht,
vidres trencats
dimarts, 1 de novembre del 2016
La judeofòbia i el seu discurs
Els propers dies 10, 17 i 24 de novembre i 1 de desembre de 2016 se celebra el V Seminari Internacional sobre Antisemitisme, a la Sala Mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, del carrer Montalegre, 5
Organitzat per la Fundació Baruch Spinoza i dirigit pel Dr. Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, polítoleg i sociòleg, expert en gestió multicultural i especialista en educació en l’Holocaust, compta, també, amb la col·laboració de diverses entitats de la societat civil i el suport l’Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, que posa la capital de Catalunya dins del debat acadèmic sobre l’antisemitisme del segle XXI.
Programa
Dijous, 10 de novembre
17:00 Acte inaugural
17:15 "Com ser d’esquerres sense caure en l’antisemitisme del segle XXI". Jon Iñarritu, jurista, ha estat diputat per Amaiur i és membre de la direcció d’Aralar (EH Bildu).
18:45 Pausa
19:15 "La judeofòbia sense jueus i l’antisemitisme sense antisemites". Orfeo Balboa, doctorand en Ciències Socials per la Universitat de València i màster en Analista d’Intel·ligència per la Universidad Rey Juan Carlos/Universidad Carlos III de Madrid.
Dijous, 17 de novembre
17:00 "La judeofòbia vista des d’uns clàssics jueus". Antoni Puigverd, escriptor.
18:30 Pausa
19:00 "L’antisemitisme: un discurs de geometria variable". Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política a la Universitat de Barcelona.
Dijous, 24 de novembre
17:00 "La desjudeització dels jueus alemanys exiliats a Barcelona: una forma d’antisemitisme". Myriam Katz Cohon, doctoranda en Història Comparada, Política i Social a la Universitat Autònoma de Barcelona.
18:30 Pausa
19:00 "Formes d’antisemitisme en la cultura: la banalització erudita de la Xoà". Arnau Pons, Premio Nacional a la Mejor Traducción 2015 per l’obra Cristall d’alè de Paul Celan. Ha traduït al judeoespanyol El canto del pueblo judío asesinado d’Itsjok Katzenelson.
Dijous, 1 de desembre
17:00 "Al voltant d’una nova etapa antisemita. El dia de la ira". Pierre Birnbaum, professor emèrit de Ciència Política a la Université Paris 1, historiador i sociòleg.
18:30 Pausa
19:00 "Teoria política de l’antisemitisme: del modern al nou antisemitisme". Ljiljana Radonić, investigadora de l’International Research Center for Cultural Studies (IFK) i professora lectora de Ciència Política a la Universitat de Viena (Àustria).
Més informació i inscripcions a la web del Seminari Internacional sobre Antisemitisme.

Etiquetes de comentaris:
antijudaisme,
congressos,
judaisme
Subscriure's a:
Missatges (Atom)