divendres, 11 de novembre del 2016

Aigües rituals: el micvé de Girona



Aigües rituals. Una història dels micvé (banys jueus) de Girona és el títol de la nova exposició temporal que es pot visitar des del 27 d’octubre al 23 d’abril del 2017 al Museu d’Història dels Jueus. La mostra està vinculada a l’exposició La Girona de l’aigua, que presenta el Museu d’Història de Girona i proposa un recorregut per la història dels banys jueus de la Girona medieval i amb l’ús de l’aigua com a element purificador. En el judaisme el bany ritual -l’aigua santificava les accions físiques de la vida i segons la llei mosaica s’havia de complir en diverses circumstàncies- es duia a terme als micvés, un espai que normalment es troba inclòs dins del complex que acollia la sinagoga. Quin era el ritual, quin significat tenia, on eren els micvés de la ciutat i quines són les restes que en queden d’aquests micvés són els eixos sobre els que s’articula la mostra, produïda pel Patronat Call de Girona i comissariada per Joel Colomer, Sílvia Planas i Jordi Sagrera.

Aquesta mostra revisa les dades conegudes i presenta informació actualitzada sobre els difrerents banys jueus de Girona, considerant les troballes arqueològiques dels darrers anys al pati del Museu d’Història dels Jueus amb les quals es va posar al descobert el micvé del segle XV. L’exposició també posa de manifest que hi va haver un micvé fora del call, un altre a tocar de l’Onyar i que l’últim micvé de Girona va ser precisament el que es troba avui dins l’espai del museu. L’exposició compta amb la col·laboració d’Acquae Gerundae, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, l’Arxiu Històric de Girona, la British Library, el Consell Comarcal del Gironès, la Staats und Universitätsbibliothek Hamburg, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, el Museu d’Història de Girona i la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat.

El museu també proposa un programa d’activitats complementàries a l’exposició, que inclou l’itinerari temàtic Espais d’aigua, un recorregut guiat als principals indrets d’aigua del barri vell de Girona, diferents espais emblemàtics que han contingut aigua al llarg de la història com ara la cisterna del Museu d’Història de Girona, el micvé del Museu d’Història dels Jueus, els Banys Àrabs i Sant Pere de Galligants. La visita acaba a l’espai de termes Aqua Gerunda. Albert Reixach té cura d’aquestes visites, que es faran els dies 18 de novembre, 2 de desembre i 31 de març, a les sis de la tarda. Les places són limitades i cal inscripció.

Informació i inscripcionsMuseu d’Història de Girona

Fotos: J.M. Oliveras / Museu d’Història dels Jueus

Font: Som Cultura © Patronat de Turisme Costa Brava Girona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada