dijous, 23 de gener del 2014

Els vestigis del passat jueu de Barcelona: dubtes i certeses de l'antic Call

 Suposada sinagoga major del Call de Barcelona, del carrer Marlet

Els que coneixem el tema ho sabíem. Ho sap el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) i el Centre d'Interpretació del Call, dirigit per Victòria Mora. Se n'ha parlat en treballs especialitzats. Però fins ara tot hem jugat una mica a no dir res. Si fins ara no hem alçat la veu ha estat per pudor. Però ara que l'historiador Dani Cortijo n'ha parlat en el programa que té a BTV: algunes de les restes del Call jueu de Barcelona no són autèntiques. La sinagoga major, i el miqvé de la pastisseria Caelum i el de la botiga S'Oliver són més dubtosos. No hi ha cap evidència arqueològica que ho confirmi, però s'ha imposat la veu popular.

Els vestigis del passat jueu de Barcelona: dubtes i certeses de l'antic Call

Després de la matança dels jueus de l’any 1391 el call barceloní pràcticament havia desaparegut i la comunitat jueva estava molt delmada. A partir d’aquest moment s’inicià un procés d’eliminació de tot allò que pogués recordar el passat jueu que havia tingut la ciutat.
Els jueus que encara quedaven van ser expulsats de la ciutat l’any 1492 per ordre dels Reis Catòlics, tal i com ho recull aquest Dietari de la Diputació General (Generalitat):
"1492. Agost. Dijous a [dia] II. Jueus. Entraren e surgiren en la plaia de Barchinona una gran nau de Rodes [...] e una galeassa grossa de França e VIII entre nauetes e galeons, totes carreguades de juheus que exien de Aragó, de València e de Cathalunya e eren·se enbarchats part en Tortosa e part en Tarragona, exints de dites terres per manament de la maiestat del senyor rey. Restaren·ne en Barchinona circa de XX qui·s faheren christians; los altres ab dites fustes se·n anaren la via de Levant e entre tots eren passats deu mil juheus entre homens, dones e enfants."

Continueu llegint a Altres Barcelones

2 comentaris:

  1. És convenient fer llum sobre la veritat.
    Tant hi fa, però, si hi ha restes -pedres- de construccions jueves en aquest indret on tots sabem que hi havia el Call jueu, que allà hi havia una comunitat jueva. Amb restes o sense, la història és la que és.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això és cert, Teresa. El Call és el Call, amb vestigis i sense. Ara el cal és dignificar-lo sense afegir-hi fantasies.

      Elimina