dijous, 13 de desembre de 2012

Els nous espais del call de Girona


El dijous dia 13 de desembre, a dos quarts de 8 del vespre, es posen en funcionament els nous espais del call de Girona, recentment recuperats: les noves sales d’exposicions temporals del Museu d’Història dels Jueus, a la planta baixa del número 8 del carrer de la Força. Serà amb la presentació del nou llibre editat pel Patronat Call de Girona, "Els jueus de Girona i la seva organització", que l’historiador barceloní Jaume Riera i Sans ha dedicat al funcionament polític i social de la comunitat jueva gironina. L’acte, que anirà a càrrec del professor de la UdG, Pere Ortí.

Les excavacions que s’han realitzat al call durant aquest any permeten afirmar que en aquest indret s’hi havien ubicat espais importants del barri jueu de la ciutat, com l’última sinagoga, venuda el 1492 a causa de l’expulsió, o algunes cases de notables de l’aljama, com la del metge jueu Astruc Abraham des Portal. Aquests nous espais, rehabilitats i integrats al Museu d’Història dels Jueus, proporcionen al call una finestra oberta sobre el Barri Vell, i són un pas més en el treball de projecció del Call de Girona com a element imprescindible en la recuperació i dinamització del patrimoni de la ciutat.


Jaume Riera i Sans és historiador. Fins al 2010 va exercir d’arxiver a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Especialista destacat en l’estudi dels jueus catalans medievals, és autor de treballs importants sobre la comunitat jueva de Girona, d’entre els quals destaquen l’article “Els avalots del 1391 a Girona” (1987) i el llibre “Els poders públics i les sinagogues. Segles XIII-XV” (2006), volum número 3 de la col·lecció Girona Judaica del Patronat Call de Girona. El llibre que es presentarà dijous, Els jueus de Girona i la seva organització, segles XII-XV, és el volum número 6 de l’esmentada col·lecció. Es tracta d’un estudi molt acurat de l’organització de l’aljama jueva gironina, des dels inicis, al segle XIII, fins als temps finals de la seva existència, a les darreries del segle XV. Jaume Riera aporta dades noves i molt rellevants sobre la vida i funcionament de la comunitat jueva de Girona, la segona més important de la Catalunya medieval.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada