divendres, 4 de maig del 2012

L'Holocaust a Europa


El proper dissabte 5 de maig Blanes acollirà una exposició dedicada a la Shoà, l'extermini dels jueus a mans dels nazis en el període 1933-1945. A la Casa Saladrigas s'exposaran fins al 3 de juny textos, gràfics i fotografies que recullen cronològicament aquests esdeveniments.

L'historiador Josep Calvet, de la Universitat de Lleida, oferirà una conferència en què explicarà quines van ser les vies d'evasió en els Pirineus a través de les quals els refugiats entraven a la península fugint del nacionalsocialisme, i se centrarà especialment en els esdeveniments que van succeir al Pirineu gironí.

Maurice Lugassy, ​​coordinador regional del Memorial de la Shoà de París també assistirà a la presentació de la mostra.

El divendres 18 de maig, a les 7 del vespre, es projectarà la pel·lícula La clau de Sarah (Elle s’appelait Sarah, 2010),  dirigida pel realitzador i guionista francès Gilles Paquet-Brenner. Narra la història de Julia Jarmond, una periodista nord-americana resident a París des de fa 20 anys. L'any 2002, amb motiu del 60è aniversari de la gran batuda contra la comunitat jueva que va tenir lloc a la França sotmesa al jou del nazisme, Julia Jarmond rep l’encàrrec d’elaborar un article sobre aquells tràgics esdeveniments.  A mesura que reconstrueix els fets del dolorós internament de més de 13.000 jueus al Velòdrom d’Hivern, el juliol de 1942, es creua amb una història individual, la de la nena Sarah, que en el moment dels fets tenia 10 anys. El descobriment del destí de Sarah porta la periodista a un veritable replantejament familiar que esdevé també col·lectiu en implicar l’afrontament del col·laboracionisme de l’administració francesa i de part de la ciutadania francesa en l’episodi de l’extermini dels jueus d’Europa durant la Segona Guerra Mundial.

"És una bona oportunitat perquè tots prenguem consciència de les barbaritats que pot arribar a fer l'ésser humà", explica Sergi Atalaya, coordinador de l'exposició. "Aquesta memòria servirà perquè els nostres petits, independentment de quines idees tinguin quan arribin a adults, es comportin sempre amb el principi del respecte als drets humans i de solidaritat entre els pobles". Després de la seva estada a Blanes l'exposició es presentarà a Bilbao.

La mostra reflecteix la universalitat dels drets humans i la convicció que cap poble o grup social pot ser víctima de la intolerància, la discriminació, la xenofòbia i altres formes d'odi racial. L'exposició proposa una visió global de la Shoà a Europa, des del naixement i el creixement del nazisme fins al procés de Nuremberg. Consta de 28 panells informatius sobre l'Holocaust a Europa, l'ascens dels nazis, les persecucions i les matances i les condicions infrahumanes de les víctimes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada