Jornades BCN Hagadàs: història, narratiga i llegat artístic, 24 i 25 de març de 2015, organitzades pel Museu d'Història de la Ciutat amb motiu de l'exposició Hagadàs Barcelona: l'esclat jueu del gòtic català, que estarà oberta en el Saló del Tinell de la plaça del Rei, del 25 de març al 5 de juliol.
Aquesta exposició presenta l'oportunitat d'explicar la història de la comunitat jueva a Barcelona i la seva implicació en la vida de la ciutat medieval, i el seu llegat científic i humanista dins la cultura catalana.
Les haggadot catalanes
En la festivitat del Pésakh, la Pasqua jueva, que coincideix en dates amb la Pasqua cristiana (enguany del 7 al 14 d'abril), es llegeix la Hagadà durant el séder, el sopar tradicional del primer dia. Aquest llibre conté la història de l'alliberament del poble d'Israel durant la seva estada com a esclaus a Egipte, descrit en el llibre de l'Èxode. Aquesta festivitat comporta per als jueus el deure històric de narrar els fets a les futures generacions, uns fets que estan lligats a l'origen dels jueus com a poble a Israel. Al voltant de 10.000 catalans i residents a Catalunya seguiran aquest precepte, ja sigui per motius estrictament religiosos o només culturals, i reviuran les plagues d'Egipte (a vegades el relat s'acompanya amb les titelles de dit de la il·lustració que encapçala aquest apunt), la fugida dirigida per Moisès, el pas del mar Roig, els quaranta anys d'estada en el desert fins arribar a Canaan, la terra promesa, on s'instal·len les tribus d'Israel.
Continueu llegint a Bereshit
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada