dimecres, 29 de gener del 2014

Dones jueves i sàvies


El Patronat Call de Girona (Institut d'Estudis Nahmànides) i la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona presenten el cicle de conferències "Dones, jueves i sàvies".

La proposta d'enguany tracta el tema de les dones jueves, la seva situació en el context de la història jueva i la seva aportació intel·lectual i personal a la trajectòria històrica del món. Les conferències presenten les vivències de diverses dones que han tingut una marcada transcendència en la història, a la que han intervingut amb aportacions a diferents nivells: des de la filosofia i el pensament (Hanna Arendt), des de la tradició i la llei de Moisès (matriarques de la Bíblia), des de la seva activitat cultural i social en el context gironí (Rahel i Merecina), i des de la seva aportació a altíssim nivell de coneixement científic (Rita- Levi Montalcini).

30 de gener: Hannah Arendt, pensar en temps foscos, Fina Birulés, professora de filosofia (Universitat de Barcelona).

27 de febrer: De Lilith a las matriarcas, mujeres y mito en la Biblia, Olga Ruiz, departament d'Estudis Semítics (Universitat de Granada).

27 de març: De Rahel a Merecina, la cultura de les dones jueves de Girona, Sílvia Planas, directora del Museu d'Història dels Jueus.

24 d'abril: Plenament pures: el concepte de puresa ritual femenina en el judaisme i en l'islam, Dolors Bramon, doctora en filosofia i lletres (Universitat de Barcelona).

29 de maig: Rita Levi-Montalcini, ciència i compromís, conferenciant per confirmar.

8 comentaris:

  1. Justament es diu que Yahvé va crear el món a través de la Shekinah, la Saviesa...
    Com m'agradaria d'assistir a aquestes conferències!
    Espero que es publiquin...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Teresa, i fins i tot podem rastrejar en el Gènesi la figura de Lilith com a forma femenina de Yahvè.

      Estaré al cas, i si es publicà res ho diré.

      Si et ve de gust, enllaço un article que vaig escriure sobre el paper femení en el Gènesi, tot fent una crònica de l'òpera Lulú:

      http://enarchenhologos.blogspot.com.es/2010/11/lulu-mite-i-realitat.html

      Elimina
    2. Alguna cosa tinc jo també escrita a propòrit de Lilith i Eva...
      Llegiré el teu article.

      Elimina
    3. Doncs si tens res publicat, fes-m'ho arribar, Teresa.

      Elimina
    4. He llegit el teu article, on a propòsit de Lulú reflexiones sobre la perversió de culpar a la dona de tots els mals del món, i que arrenca de la Bíblia. Per ampliar la reflexió, et recomano un llibre que estic llegint ara mateix: "El complejo materno", que el patriarcat utlitza en benefici propi, com, sinó? I encara estem així...

      Elimina
    5. Prenc nota del llibre, Teresa.

      Cert; encara estem així. No sortim dels arquetips: de la prostituta a la donna angelicata.

      Elimina
  2. Com m'agrada la saviesa de Levi-Montalcini... Els alts pensaments ens obren universos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Malauradament, Olga, no en sé res de Levi-Montalcini a banda d'algunes coses sobre la seva vida professional, però m'imagino que la seva saviesa deu estar a l'alçada de la seva vida. Procuraré anar-hi.

      Elimina