dilluns, 18 de febrer del 2013

Imatges i memòria de Mauthausen, 1938-1945


L’any 2005, amb motiu de la commemoració del 60 aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis, es va portar a terme una exposició internacional, Imatges i memòria de Mauthausen, en tres llengües, per iniciativa de l’Amical espanyola de Mauthausen i d’altres camps, així com de l’Amical Mauthausen de França i del  Mauthausen Memorial KZ-Gedenkstätte d’Àustria (amb els suport del Ministeri de l’Interior Austríac). La mostra ha estat exposada a diferents ciutats espanyoles i catalanes i ara arriba a Vilanova i la Geltrú amb el subtítol "La deportació als camps nazis i el ferrocarril. Republicans espanyols en els combois de la mort", en el marc del Museu del ferrocarril.

Aquesta exposició presenta  al gran públic un fons excepcional de fotografies de la història del sistema de camps de concentració nazis. La majoria d’elles van ser realitzades per les SS i salvades gràcies a l’acció de deportats republicans espanyols, però també inclou un recull excepcional de les imatges fetes desprès de l’alliberament. Reuneix diverses col·leccions conservades a Europa i Estats Units, entre les quals ocupa un lloc preeminent el fons fotogràfic de l’Amical espanyola de Mauthausen, dipositat al Museu d’Història de Catalunya.

Les imatges ens permeten observar les condicions inhumanes de vida i treball dels internats, així com la quotidianitat de la tasca dels botxins, que es van acarnissar amb els 7.000 espanyols internats al camp, dels quals van morir al voltant de 4.800. Amb l’exposició es rendeix homenatge a les víctimes espanyoles del nazisme, a la vegada que es contribueix a fer que el coneixement de la seva trajectòria i sacrifici quedin incorporats a la nostra història.

La visita lliure a l’exposició és gratuïta amb l’entrada del museu. En el cas de visites de grups o col·lectius que vulguin aprofundir en la temàtica, es podrà demanar una visita guiada per responsables de l’Amical de Mauthausen, fent una petició al Museu o a la pròpia associació Amical Mauthausen.

Activitats complementàries:

Visites comentades: el Museu ofereix una visita comentada a la mostra tots els segons dissabtes de cada mes a partir de les 13.30 hores.

Conferències: dia 5 de març, a partir de les 17.30 h, xerrada–col·loqui sobre el “Projecte Buchenwald; Deportació i Ferrocarril. Republicans Espanyols en els combois de la mort”, a càrrec d’Enric Garriga, representant de l’Amical Mauthausen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada