dimecres, 6 de febrer del 2013
Cicle "Món jueu", a Amics de la Unesco
Amics de la UNESCO de Barcelona torna a programar un cicle de conferències sota el nom de Món jueu. Amb deu conferències donarà a conèixer diferents aspectes de la cultura jueva. Les primeres cinc són:
1. Aproximació al món sefardita
Qui són els sefardites? Avui dia, què se'n sap, de la seva cultura, precisament a Sefarad-Espanya? Establint la distinció bàsica entre hispanojueus i sefardites, la conferència ofereix una visió general de la vida i cultura d'aquests últims lluny de Sefarad.
MOISÈS STANCKOWICH, vicepresident de TARBUT Castelldefels
21 de febrer de 2013
2. L'essència de la religió jueva.
Els principis de la fe i de la filosofia jueva vistos des de dins el judaisme. El contingut dels seus llibres sagrats, en especial La Torà, i les seves diferents interpretacions.
DALIA LEVINSOHN, ex-secretaria general de la Federació Comunitats Jueves d'Espanya
28 de febrer de 2013
3. El cicle de l'any jueu i les seves festes
Totes les celebracions jueves tenen lloc segons el calendari hebreu que combina l'any solar i el mes lunar. Les celebracions i les festes coincideixen generalment amb canvis d'estacions. Tractarem les celebracions més importants en el judaisme: Roix ha-Xanà, Iom Kippur, Khanucà, Purim i Pesakh
MORIAH FERRÚS, traductora i filòloga hebrea
7 de març de 2013
4.Jueus àrabs i àrabs jueus al Israel actual
Els jueus que abans de la proclamació de l'Estat d'Israel l'any 1948 havien viscut durant segles als països àrabs i eren per això de llengua i de cultura àrab, van ser acollits amb no poques reticències per l'establishment asquenazita el qual, seguint les consignes del sionisme, considerava que constituïa un oxímoron ser àrab i jueu a l'hora, per la qual cosa en comptes de ser anomenats jueus àrabs van rebre el nom de jueus orientals o mizrahim, i sovint també, equivocadament el nom de sefardites. Les reivindicacions de la seva arabitat per part dels jueus orientals ha agafat molta força en un nodrit grup d'escriptors i artistes joves al Israel del segle XXI.
ANA BEJARANO, professora de llengua i literatura hebrees del Departament de Filologia Semítica de la UB
14 de març de 2013
5. Del call de Barcelona a la Haggadah de Sarajevo. Visions creuades
"Del call de de Barcelona a la Haggadah de Sarajevo" és un viatge per la memòria, un recorregut en imatges per l'antic barri jueu De Barcelona. Descobrirem les llums del judaisme medieval català, el paper central de la memòria en la tradició judaica , i la història i els costums del call jueu de Barcelona, a través d'una de les seves creacions més sorprenents, emblemàtiques i belles: el cicle de les haggadot il·luminades.
SILVIA ANGELET, Diplomada en Estudis Avançats (DEA) en Art i Religió a la UPF
21 de març de 2013
* Visita programada al Call de Barcelona
Carrer Mallorca 207, principal 2a
19.00 - 20.30 h
Etiquetes de comentaris:
calendaris,
Call de Barcelona,
congressos,
història,
Israel,
religió,
Sefarad
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada