divendres, 2 de novembre del 2012

San Dominguito de Val


San Dominguito de Val. Barcelona: Editorial F.T.D., 1931. Text d'F. T. D., portada de J. Navas i il·lustracions d' F. C.

El bloc El desván del abuelito ens presenta aquest conte publicat a Barcelona l'any 1931 per l'Editorial F.T.D., que l'any següent canviaria el seu nom per Luis Vives (actual Edelvives), destinat a l'adoctrinament infantil. Narra la vida exemplar, però breu, del màrtir Dominguito de Val, seguint les llegendes medievals que presentaven els jueus celebrant la Pasqua crucificant  nens, calúmnia que va justificar més d'un pogrom i matances fins a temps no gaire llunyans.











2 comentaris:

  1. N'havia sentit a parlar d'aquest Dominguito, i del predicament que va tenir durant alguns anys franquistes.

    La por ens fa entendre coses que d'altra manera no es podrien entendre. Quan tenim por mentim. Quan tenim por, ens creiem la mentida. Quan tenim por hi ha predisposició a buscar una falsa seguretat que s'allunyi de tot el que evoca la mentida. Si hi ha por som capaços de matar per defensar-nos d'un perill inexistent. I a sobre, som capaços de justificar-ho tot.

    Si mentim reiteradament, llavors arriba un moment que recollim l'horror de la rancúnia.

    És impactant la retòrica d'aquesta època, sempre m'ho ha semblat. És reflexe d'un món tan tancat, que és un exemple de la por de la que hem de fugir.

    ResponElimina
  2. Ho has explicat molt bé, Ramon. Només caldria afegir com se n'aprofita d'aquesta por el poder, ja sigui polític o religiós, per controlar els ànims i les emocions de la gent. I el que és trist és veure que tot i vivint en una societat més oberta que la de 30 anys enrere la gent continua empassant-se les mateixes mentides per fugir de les seves pors creades pel propi sistema.

    ResponElimina