diumenge, 6 de novembre del 2011

Rafael Cansinos Assens: Cuentos judíos contemporáneos

 Edició de 1920

Cuentos judíos contemporáneos, recollit i prologat per Rafael Cansinos Assens (Madrid: Editorial América, 1920) i reeditat (però ja exhaurit) per l'Editorial Maxtor (Valladolid, 2009), reuneix narracions de Teodoro Herzl, Israel Zangwill, Shalom Asch, Isaac L. Peretz i León Kobrin, i és una aportació més del seu antòleg, Rafael Cansinos Assens,  en un intent de recuperació de la memòria sefardita per part d'alguns escriptors i polítics del primer terç del segle XX. En l'ampli estudi introductori que va dedicar Cansinos en l'edició de 1920, analitza detalladament l'actualitat de la literatura jueva europea a principis del segle XX -amb el teló de fons del projecte de construcció de l'Estat d'Israel-, i rastreja les arrels jueves, des Góngora a Castellar, ocultes en la literatura espanyola des de l'expulsió dels jueus el 1492. El seu estudi té a més l'al·licient de mostrar a un Cansinos que ens transmet la seva empremta biogràfica personal així com la pertinença de la seva obra, com conclou Carmen de Urioste a la introducció, a una literatura de tradició jueva.


L'edició electrònica està disponible a Amazon a través de la Fundación ARCA (Archivo Rafael Cansinos Assens). Podeu descarregar un PDF de l'edició aquí, que inclou les introduccions de Carmen de Urioste i Cansinos Assens.

Edició de 2009

7 comentaris:

  1. Lior, el conec, però no l'he llegit.

    Sí, ja sé que Maus té edició catalana; per què ho dius?

    ResponElimina
  2. L'he vist ressenyat o comentat manta vegades en la versió castellana en blocs en català, i si els de l'editorial Inrevés van tenir a bé fer-ne versió catalana, em sembla bó de recordar-ho pels despistats. That's all.

    ResponElimina
  3. Crec recordar que el meu vincle dur a la versió catalana. Sempre procuro fer-ho així. Només quan envio a la Wiquipèdia, si veig que la versió catalana és pobra, envio a una altra llengua.

    ResponElimina
  4. Ep! Que parlo de Maus, el còmic, que és el que tinc jo, no de Metamaus.
    Em tens tremolant, eh! Dius al bloc d'en David que ja em respondràs (post d'en Llull)i veig que t'ho estàs pensant mooolt... Ai mare! :-)))

    ResponElimina
  5. O sigui que no hi ha manera d'aconseguir aquest llibre en paper?

    ResponElimina
  6. David, de moment no, però no crec que tardin a reeditar-lo.

    ResponElimina