dimecres, 30 de desembre del 2015

La Barcelona jueva medieval



Visita comentada al centre MUHBA Call de la placeta Manuel Ribé, ubicat en l'antiga casa del teixidor de vels jueu Bucef Bonhiac. Als baixos, on Bonhiac tenia la botiga, s’hi ha instal·lat la part dedicada a la topografia del Call, els seus límits i un parcel·lari interactiu que permet saber casa per casa quina família hi vivia. I a la rerebotiga ara hi ha concentrada tota la història del Call medieval, una trama urbana densament poblada i amb edificis alts on, al voltant de 1300, vivien 4.000 persones.

L’espai no conté excessives restes materials, perquè d’aquest període no se’n conserven, però sí molta documentació presentada en múltiples formats, des d’audiovisuals fins a un espai on seure i consultar rèpliques de documents de l’època. Vol ser una museïtzació innovadora, per això utilitza els nous formats digitals, però hi incorpora també nous continguts històrics gràcies a la feina de recerca d’un comissariat de 12 especialistes.

Finalment, l’itinerari es completa al pis superior, on es repassa el llegat cultural del Call de Barcelona. Per explicar-lo, s’han triat tres personalitats. Un és Abraham bar Hiyya, científic i traductor; l’altre és Salomó ben Adret, jurista i teòleg; i el tercer, el filòsof Hasday Cresques. Al centre de l’espai hi ha una gran taula interactiva, en què es pot veure, entre altres aspectes, el mapa dels calls de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada