dimecres, 30 de juliol del 2014

Les nits jueves, a Castelló d'Empúries


Amb l’estrena de les “Nits Jueves”, la vila de Castelló d’Empúries recuperava per uns instants el seu passat jueu. La primera part de les “Nits” va consistir en una visita guiada pel Call jueu, prenent com a punt de partida la Cúria-Presó Medieval, edifici que també es va poder visitar, descobrint la col·lecció de matzevot (làpides funeràries hebrees), així com d’altres elements, com una mezuzà, uns tefilim o la quetubà (contracte matrimonial) de Castelló. Al finalitzar la visita, el guia va acompanyar al grup al Convent de la Mercè on es va realitzar un espectacle que va consistir en la recreació dels moments històrics més importants del Call medieval de Castelló d’Empúries. Aquest espectacle va estar amenitzat amb música en directe i cants sefardites. Finalment, les “Nits” incorporaven un sopar al restaurant-hostal Casa Clara, on es va poder gaudir d’un àpat d’inspiració sefardita. Els Serfs de la Gleva, associació que pertany a la Red de Juderías, d’aquesta manera tan especial tornava a oferir, després de l’èxit del Casament Jueu, un tast de la vida i la cultura dels jueus castellonins.

L'espectacle didàctic, lúdic i gastronòmic de les "Nits Jueves" es tornarà a representar els dies 15 d’agost i 5 de setembre de 2014.

dijous, 10 de juliol del 2014

1392, punt final?


El llibre dels administradors de la Seu

En aquest bloc s'ha repassat l'empremta que van deixar els jueus a la ciutat de Manresa, però un dels casos que sovint s'ha omès més en la història són les feines que realitzaven fora de les més conegudes i probablement més odiades, l'usura, ergo, el préstec de diners. Al call de Manresa els jueus estaven segurs, durant els segles XIII i XIV, vivien dintre el seu barri, no se'ls podia atacar ni insultar, doncs fer-ho, era insultar directament al rei, ja que els jueus eren "el cofre i tresor" del rei, patrimoni de la corona.

Continueu llegint a Històries manresanes