dijous, 28 de gener de 2010

Arbeit macht frei

El 27 de gener de 1945, fa 65 anys, les tropes de l'exèrcit soviètic alliberen el camp de concentració d'Auschwitz... Hi troben 7.500 presoners vius. En cinc anys, més de 4 milions d'homes, dones i nens (el 90% jueus) hi van morir assassinats.

Entre tots els Lager nazis, més de 15 milions de persones van ser exterminades a les cambres de gas. Més de 6 milions eren jueus.

Jaime Vándor

Més que en les imatges i en els escrits, l'horror i la por, com tots els sentiments humans, es reflecteixen de forma més crua en els ulls i a la cara dels qui han patit.

Dels llavis del meu professor d'hebreu i de literatura de l'Antic Testament, Jaime Vándor, vaig poder sentir el relat de la persecució, de la por, de l'angoixa, de la crueltat... Vándor va néixer a Viena el 1933 i va fugir amb la seva mare a Budapest (Hongria), el 1939. Amagat de les tropes nazis, va aconseguir no ser deportat, però bona part de la seva família va morir a l'holocaust.

I amb tot, la imatge que sempre més perdurarà en el meu cap és la serenitat. L'esperança de qui sap quin és el valor de la vida, perquè ha tornat d'entre els morts.

2 comentaris:

 1. m`agradaria poder entendre perque un poble tan perseguit i oprimit s`ha convertit en opressor.
  Shalom-Salam ,Abraham-Ibrahim
  ¿perque cosins germans es barallen brutalment en nom de Deu?
  Es clar que en nom de Deu,s`han fet croades a terra santa,s`ha cremat a la foguera a milers de lliurepensadors i s`han aniquilat milions d`indigenes al nou mon.I ara el Papa vindra a fer una gira turistica per perdonar els pecats del mon

  Pere Camps

  ResponElimina
 2. Política d'Estat, Pere. Les persones i les cultures, per sort, res tenen a veure amb això.

  I ara el Papa; tens raó. I ho pagarem de la nostra butxaca.

  Shalom!

  ResponElimina