dissabte, 15 d’octubre del 2011

La sinagoga medieval d'Uncastiello


Són poques les sinagogues que es conserven tant a Sefarad com a les Terres d'Edom (Catalunya, Corona d'Aragó, Occitània), per aquesta raó sempre és motiu d'alegria cada cop que se'n descobreixen vestigis arqueològics. Aquest és el cas de la sinagoga d'Uncastiello (Uncastillo en castellà; província de Saragossa, comarca de Cinco Villas), descoberta en la zona de la xuderia, informació que podeu ampliar en el bloc Uncastillo turismo.


L'agost passat es van celebrar les VIII Jornadas sobre la Herencia Judía de Uncastillo, i aquest proper dilluns 17 d'octubre es farà la inauguració de la rehabilitació de les restes de la sinagoga.

Segons explica la Fundación Uncastillo, el call d'Uncastiello és un dels més ben conservats d'Aragó, i així es va poder constatar quan fa uns anys la Fundació, l'ajuntament de la localitat i la Diputació Provincial de Saragossa va iniciar el projecte de recuperació de la història i el patrimoni jueus de la localitat. Durant aquest temps s'ha senyalitzat la xuderia, s'ha netejat i condicionat part de la necròpolis jueva i s'han celebrat les jornades abans esmentades.

En el transcurs de les intervencions van anar apareixent algunes restes d'estructures arquitectòniques i altres objectes mobles que van confirmar el que la tradició oral d'Uncastiello ja venia afirmant des de segles enrere: ens trobem davant d'una part de la sinagoga medieval d'Uncastiello.

Aquesta afirmació se sustenta en tres arguments que, aïllats, no són concloents, però que junts es consideren definitius:

1. La Tradició Oral: des de finals del segle XVIII es té constància que a aquest edifici se li deia "la sinoga" o "la sinagoga".
2. Les restes materials: l'aparició d'alguns objectes durant l'excavació arqueològica, i en especial una ceràmica amb l'estrella de David en un estrat medieval, confirma la presència d'una comunitat jueva a l'immoble.
3. Les estructures arquitectòniques medievals, especialment les imponents columnes alineades conservades in situ, les restes d'altres columnes, les dues portes simètriques col·locades a la planta baixa i primera, en un edifici que no va poder ser d'ús privat, situat en un lloc que els textos medievals descriuen com apropiat perquè s'ubiqui la sinagoga.



El tractament que s'ha donat a les restes trobades ha estat del més absolut rigor. Tot es troba en el lloc exacte en què va aparèixer, sense cap alteració. Les columnes estan tal i com ens les trobem, com un gran recipient de pedra d'una sola peça, que s'està estudiant en aquests moments. La decisió sobre com musealitzar l'espai ha estat precisament la de no musealitzar, i només s'han col·locar un parell de cartells i una vitrina amb els objectes trobats en aquest edifici (estrella de David i altres), i no afegir cap altra peça, encara que fos de altres ubicacions dins d'Uncastiello.

Més informació sobre la xuderia d'Uncastiello i del seu llegad jueu a "Legado judío en Uncastillo".

[Fonts: Fundación Uncastillo i Heraldo de Aragón]

2 comentaris:

  1. http://www.uncastilloturismo.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  2. Gracias por el enlace. Lo adjuntaré a l'artículo.

    ResponElimina