dilluns, 31 d’octubre del 2011
Reyes Mate i la lluita per la memòria
El filòsof espanyol Reyes Mate ha dedicat bona part de la seva vida intel·lectual a la defensa de la memòria i a pensar la filosofia després d'Auschwitz. El 21 d'octubre de 2009 el Ministeri de Cultura d'Espanya li va concedir el Premi Nacional de Literatura en la modalitat d'Assaig per la seva obra La herencia del olvido, editada per Errata Naturae (Madrid, 2008). Reyes Mate és autor de més d'una vintena de treballs, entre els quals destaquen Memoria de Auschwitz (Trotta, 2003) i Medianoche en la historia (Trotta, 2006), comentaris a les tesis de Walter Benjamin "Sobre el concepte d'història". Dirigeix el projecte de recerca "La filosofía después del Holocausto", que ha obert el camp de reflexió sobre l'actualitat moral i política d'Auschwitz. Reproduïm aquí el pròleg de La herencia del olvido.
També de Reyes Mate és interessant l'edició, conjuntament amb Ricardo Foster, pel que té de treball de síntesi, El judaísmo en Iberoamérica (Trotta, 2007). Aquest llibre recull les col·laboracions d'importants estudiosos de diferents aspectes del desenvolupament del pensament jueu en les comunitats iberoamericanes i la seva influència en la resta de la societat.
Si Occident és impensable sense el judaisme, aquest volum indaga els passos i temes jueus que han deixat el seu rastre en el context iberoamericà: l'emigració jueva a terres americanes, no exempta d'episodis antisemites, la literatura que el judaisme ha generat a Amèrica Llatina, l'antisemitisme espanyol, el marrà com a clau de la Modernitat, o la diàspora i el sionisme com a resposta als interrogants lligats amb la identitat jueva. També s'aborden qüestions com el misticisme jueu en la seva relació amb l'escriptura, la filosofia jueva medieval hispana, la qüestió de l'existència d'un pensament jueu o la filosofia iberoamericana després d'Auschwitz.
[Pròleg a La herencia del olvido]
["Literatura del Holocausto: la escritura de la barbarie", Reyes Mate, El País, 22 gener 2005]
["Reyes Mate gana el Premio Nacional de Ensayo", Javier Rodríguez Marcos, El País, 20 octubre 2009]
[Entrevista: Revista de Letras, Berta Ares, 21 julio 2011]
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
En Reyes Mate és un intel·lectual que ha fet i fa una feina impagable. Les seves reflexions sobre Auschwitz són extraordinàriament lúcides i, personalment, valoro molt les connexions que fa entre el pensament de Walter Benjamin i la filosofia després de la Xoà.
ResponElimina