dissabte, 19 de novembre del 2011

La shoà a Europa


L'exposició La Shoah a Europa, produïda pel Memorial de la Shoah de París i comissariada per Georges Bensoussan es presenta i s'exposa al claustre de l'Arxiu Històric de Girona. La mostra transmet la universalitat dels drets humans i la convicció que cap poble o grup social pot ser víctima de la intolerància, la discriminació, la xenofòbia i altres formes d'odi racial.

La seva inauguració va tenir lloc el dijous 10 de novembre, amb la conferència de la professora Anna M. Garcia Rovira: "La Shoah, explicar l'inexplicable?"

Dissabte 12 de novembre, en el Museu Memorial de l'Exili, es va projectar la pel·lícula La clau de Sarah (Elle s’appelait Sarah, 2010),  dirigida pel realitzador i guionista francès Gilles Paquet-Brenner. Narra la història de Julia Jarmond, una periodista nord-americana resident a París des de fa 20 anys. L'any 2002, amb motiu del 60è aniversari de la gran batuda contra la comunitat jueva que va tenir lloc a la França sotmesa al jou del nazisme, Julia Jarmond rep l’encàrrec d’elaborar un article sobre aquells tràgics esdeveniments.  A mesura que reconstrueix els fets del dolorós internament de més de 13.000 jueus al Velòdrom d’Hivern, el juliol de 1942, es creua amb una història individual, la de la nena Sarah, que en el moment dels fets tenia 10 anys. El descobriment del destí de Sarah porta la periodista a un veritable replantejament familiar que esdevé també col·lectiu en implicar l’afrontament del col·laboracionisme de l’administració francesa i de part de la ciutadania francesa en l’episodi de l’extermini dels jueus d’Europa durant la Segona Guerra Mundial.


L'exposició proposa una visió global de la Shoà a Europa des del naixement i creixement del nazisme fins al procés de Nuremberg. Es pot fer un recorregut per les diferents etapes de la persecució dels jueus. També s'ofereix una visió general de les reaccions polítiques i militars dels estats i nacions en relació amb aquesta tragèdia. Consta de 28 panells informatius sobre l'Holocaust a Europa, l'ascens dels nazis, la persecució i la matança de persones i les condicions infrahumanes de les víctimes.

2 comentaris:

  1. Ostres, l'exposició és a Girona i no he vist cap anunci ni cartell per tota la ciutat. O vaig molt distret o no interessa que es sàpiga?

    ResponElimina
  2. Alyebard, te'n faries creus de la quantitat de coses que es fan a Barcelona i que no arriben a coneixement de ningú!

    Si hi vas, ja diràs què tal.

    ResponElimina