El 31 de març de 1492, la Reina Isabel la Catòlica va signar l'expulsió dels jueus del regne de Castella. Al mateix temps Ferran el Catòlic va fer la mateixa llei per als jueus de la corona d'Aragó. Eduard de Torquemada va ser l'artífex i impulso d'aquesta llei. Cap a 120.000 persones van haver d'abandonar el seu país. Això va comportar la marxa d'un sector social puixant i molt important ja que en la seva major part formaven part de la burgesia. En aquest episodi se'ns explica la diàspora del poble jueu des que són foragitats de Palestina, així com les característiques de la seva identitat i de la seva religió i com també són expulsats de diferents països europeus i les pèrdues econòmiques que aquest fet va comportar. Una de les novetats de la temporada. "Què hauria passat si...?" Les ucronies ens permetran explorar determinats fets -històrics o del futur- des d'una òptica totalment diferent.
[Emès el 24 d'abril de 2007 en el programa El nas de Cleòpatra, de Catalunya Ràdio, presentat per Enric Calpena]
La historia d'Espanya i Portugal hagués estat molt diferent. Hauríem collit més fruits de la Ilustració i porser hayríem tret més profit de la Revolució industria. Un gran error històric: desprendre's d'una gent amant de la lectura i que porten en el seu adn cultural l'hàbit de treure punxa el llapis de la ment constantement per afilar la seva intel.ligència. Learbé mazalenu!!!
ResponEliminaSens dubte, José Luis. Però Espanya, sota el jou de l'Església, estava condemnada a negar tota forma d'il·lustració. Primer van ser els jueus i després també van ser expulsats els humanistes i els afrancesats, i es va esborrar del mapa tota la reforma cultural, tant en els anys de l'Escola Nova com a la República. Encara ressona el "¡Muera la inteligencia!" de Millán-Astray.
Elimina