dissabte, 3 de setembre del 2011

Història i tragèdia. A propòsit dels jueus catalans


Història i tragèdia. A propòsit dels catalans jueus no conté noves aportacions a la història d'aquest col·lectiu del nostre passat. De la macrohistòria a la microhistòria, en una mena de zoom vertiginós, aquest llibre és una reflexió sobre els conceptes que manegen els historiadors quan escriuen història. I quan aquests conceptes s'examinen amb detall les certeses es dissolen. Avui tendim a considerar la història com una narrativa que estructura els indicis del passat per explicar el present, però també pot conjuminar-se a partir dels elements d'una tragèdia, com en aquest cas, i llavors això traeix encara més la retrospectivitat de la realitat històrica. Perquè l'única certesa són les persones reals que van viure aquests fets i la potència tossuda de la seva configuració mental i cultural, en forma d'idees religioses, morals i consuetudinàries, que les van abocar als seus diferents destins individuals i col·lectius.

Mestres, Albert. Història i tragèdia. A propòsit dels catalans jueus. Catarroja: Editorial Afers, 2007.

2 comentaris:

  1. En aquest país s'edita, traduida o original, poca literatura sobre els diferents àmbits de la judeitat, però la que s'edita és bona. Penso en A fil d'espasa d'en Forcano, els treballs de Joan Ferrer (Apocalipsi siríaca de Baruc, etc...), Tenim La regla de la comunitat de Qumram, etc, que no sé si heu ressenyat abans per aquí. He de dir, però, que entre tots hauriem d'estar més amatents a les novetats; ressenyar un llibre del 2007 el 2011... Es troba encara a les llibreries?

    Aquí una novetat fresca Qüestions de vida de Moixé Natan.

    ResponElimina
  2. Lior, la nostra intenció és anar publicant tot allò que arriba a les nostres mans (llibres, notícies, recursos, exposicions...) relacionat amb el judaisme a Catalunya, Sefarad, el cristianisme primitiu, els moriscs, sigui actualitat o no, i parlar de personatges, jueus o relacionats amb el judaisme, que el públic en general no té com a tals.

    Gràcies per la novetat que ens has passat.

    ResponElimina