dilluns, 23 de maig del 2016

Visions cristianes del jueu en l'art gòtic català



Visita comentada a càrrec de Cèsar Favà, a la col·lecció d'art gòtic del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que permet acostar-nos a les diverses visions que el cristianisme va propagar del jueu a la Baixa Edat Mitjana, a través de la qual es pot veure quina és la intensió que se'n desprèn, a voltes purament denotatives i a voltes amb una càrrega negativa explícita.

Dijous 26 de maig de 2016, de 18:30 a  19:30 h
Correu electrònic: reservesmuhba@bcn.cat
Telèfon: 932562122

4 comentaris:

  1. Respostes
    1. De res, Jordi. Esperem que en facin més perquè la informació d'aquesta visita ha arribat molt justa de temps.

      Elimina
  2. Estic llegint un llibre dels anys de la Perestroika on es fa una menció explícita, entre d’altres i com és natural, al poble armeni i als fonaments contemporanis de la seva cohesió nacional com a poble i també, per descomptat, a la visió que ells tenien del món que els envoltava, dels seus veïns, de les seves pors i traumes, on gairebé tot girava al voltant de la demonització del turc i de la tragèdia del genocidi.

    En aquest sentit em demano que també deu haver obra que ens parli de la visió dels cristians pels jueus. Deu ser molt interessant saber què pensaven i com vien ells aquest món que els envoltava sempre hostil i realment perillós.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El poble armeni és un dels grans desconeguts. A caval d'Occident i Orient, s'ha passat de puntetes sobre la influència que pot haver tingut en la nostra cultura. És el primer poble que com a tal adopta el cristianisme i la seva Església continua ben viva, tot i que dispersa.
      És molt difícil que ens puguem fer una idea a través de l'art de la imatge que els jueus tenien dels cristians perquè no tenen art figuratiu, i el que hi ha és profà. Malgrat l'hostilitat, els jueus han menyspreat sempre els cristians de la mateixa manera que ho han fet amb els musulmans per considerar-los ignorants pel que fa a la interpretació de les Escriptures. No han dedicat gaire temps a representar-ne cap imatge. De tota manera, és un tema que no conec amb prou detall.

      Elimina