dimarts, 19 de gener del 2016

Seminari "Holocaust i educació"



"Holocaust i Educació", el IV Seminari de formació per a professorat i altres agents educatius, oferirà ponències d’experts per tal d’oferir informació i eines al voltant de com donar a conèixer als joves l’Holocaust i les seves conseqüències.

El seminari està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona (Regidoria d’Educació i Universitats), l'Institut Municipal d’Educació, B’nai B’rith Barcelona i Centre Sefarad Israel, amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Constarà de 13 sessions, començarà el 20 de gener i finalitzarà el 16 de març de 2016.

Objectius

· Conèixer l’Holocaust i el context preliminar que el va originar des d’un punt de vista històric, així com les conseqüències per a la humanitat.
· Estudiar l’Holocaust i contribuir a entendre les ramificacions del prejudici, el racisme i els estereotips d’una societat. Oferir eines per ajudar a generar una consciència del valor del pluralisme i el respecte.
· Comprendre com l’Holocaust ens proporciona nombroses referències per indagar en els perills de la complicitat, el silenci i la indiferència davant l’opressió o persecució dels altres.
· Conèixer les diverses experiències de pràctica educativa en l’ensenyament de l’Holocaust.
· Comprendre com, a través de l’Holocaust, podem valorar que les institucions i els valors democràtics necessiten ser preservats i protegits.
· Subratllar que la singularitat de l’Holocaust no ha de minimitzar altres massacres o genocidis, sinó que, com a paradigma més extrem d’un genocidi, és un instrument legítim per fomentar el respecte als Drets Humans i per combatre el racisme, el neonazisme i la xenofòbia.


Ponents:

Xavier Boltaina Bosch, professor de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i Gerent de la Diputació de Barcelona.

Montserrat Richou, Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM), UB Grup de treball sobre l’Exili, la Deportació i l’Holocaust i professora de l’institut Bosc de Montjuïc.

Marta Simó, doctoranda en Ciències Polítiques.

Gemma Simon, tècnica del Memorial Democràtic i membre del grup Exili, Deportació i Holocaust. Presentació del quadern didàctic El coratge de salvar durant l’Holocaust, editat pel Memorial Democràtic.

Eduardo Martín de Pozuelo, periodista; premi de la Fundació Internacional Raoul Wallenberg i autor del llibre El franquismo, cómplice del Holocausto.

Dory Sontheimer, autora del llibre Les set caixes.

Carme Martí, autora del llibre Un cel de plom, sobre la lluita antifeixista de Neus Català.

Eliana Rapp Badihi, directora del Departamento de Habla Hispana y Portuguesa. Escuela Internacional para el estudio del Holocausto, Yad Vashem.

Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.


Informació i sol·licitud d’inscripció:

Institut d’Educació
Plaça d’Espanya, 5
Telèfon 93 402 36 63
imebatencio@bcn.cat

4 comentaris:

  1. Recomanable, cal parlar, debatre, estudiar l'Holocaust.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan es deixa de fer, tot s'oblida. La memòria d'alguns és molt feble.

      Elimina
  2. al 2018 es fara de nou a la UIMP, seu de Barcelona. Es un seminari molt exitós, gràcies a persones molt compromeses. Hi participa ajuntament, generalitat, diputació, etc..i per fi es un seminari fet des d'una Universitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per la informació. Estarem al cas!

      Elimina