diumenge, 9 de gener de 2011

Enyorada Tarragona


El judaisme a les comarques de Tarragona que es presentarà el proper dijous 20 a Call Barcelona, enllaça directament amb el cicle de conferències que, sota el títol Enyorada Tarragona, l'Ajuntament de Tarragona i l’Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel (ARCII), en col·laboració amb l'Autoritat Portuària de Tarragona, es va celebrar el passat més de juny entorn al món jueu a les comarques tarragonines, i en què l’objectiu era donar continuïtat a les activitats iniciades l’any 2008 amb el seminari Enyorada Tarragona i la recuperació de l’edifici de Ca la Garsa, al call jueu de la ciutat de Tarragona. Precisament, el professor Lascorz, l'autor del llibre, va fer una de les conferències.

Ca la Garsa (s. XIII)

Tarragona va ser una de les més importants comunitats jueves peninsulars. Els antics geògrafs àrabs parlen de tres "ciutats jueves" i "ciutats dels jueus", referint-se a ciutats on el component hebreu era majoritari: Granada, Lucena i Tarragona. Segurament, els geògrafs es referien exclusivament a les ciutats enclavades en territori musulmà, la Sefarad que en aquella època no incloïa els territoris dels comtats catalans.

El cicle de conferències de 2010 no es va centrar en un sol aspecte del món jueu, sinó que tingué en compte tots els temes que podien ajudar a donar una visió més global: el món sefardí, la caixrut o l'alimentacio jueva, el call de Tarragona o l’arqueologia jueva a les comarques tarragonines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada