El proper dijous 20 de gener Call Barcelona presenta el llibre El judaisme a les comarques de Tarragona, de l'hebraista Andreu Lascorz. En el mateix acte, el professor Lascorz dictarà la conferència El judaisme a Catalunya.
Aquest llibre té un caire divulgatiu. L'obra ens submergeix en una realitat poc coneguda fins al moment, la del judaisme i els jueus a les comarques de Tarragona. Ens fa comprendre la realitat i la quotidianitat d'una comunitat ben integrada, arrelada, activa i diferenciada de la resta de comunitats existents a altres indrets de Sefarad.
Des de 1492 es van voler esborrar segles de convivència i coexistència a la Península i el record de comunitats jueves molt rellevants a les comarques tarragonines (un record que van mantenir els descendents dels expulsats fins al dia d'avui). Tot plegat ens convida a un retrobament amb la mirada posada en un futur on hi capiguem tots, on la diferència sigui un valor positiu.
Explorar el llegat jueu a Tarragona implica conèixer la música, el cinema, la literatura i infinitat de manifestacions culturals i socials. L'extensa bibliografia del llibre pot incitar els lectors a conèixer el passat i el present d'aquests catalans i a saber veure com la cultura jueva és integrada dins la nostra perquè va ser comuna durant molts segles, fins el decret d'expulsió. Més enllà dels tòpics, cal aprendre que, fins aquesta expulsió i malgrat els enfrontaments (lamentablement inevitables quan s'encaren dues maneres de veure el món i la realitat), el judaisme a Catalunya, com a tot Sefarad, ha de deixar de ser considerat una anomalia cultural.
Call de Santa Coloma de Queralt
El judaisme en aquestes comarques de la Catalunya Nova està encara poc estudiat. Les restes materials són poques i mal conservades. Més enllà de Tortosa, que té un projecte en marxa per recuperar el call i està integrada a la Red de Juderías de España (com ho estan Barcelona, Girona i Besalú), poca és la informació que tenim de la resta de calls tarragonins: Tarragona, Valls, Santa Coloma de Queralt, Reus, Falset o Montblanc, aquest darrer ben conservat, però poc explicat.
Call de Montblanc
L'autor, Andreu Lascorz, és nascut a Monsó i resideix a Reus. És llicenciat en Filologia Hebrea (Universitat de Barcelona) i professor a l'IES Lluís Domènech i Montaner de Reus. Ha impartit classes d'introducció al judaisme català per a professors, organitzades per la Generalitat. És autor dels llibres La aljama judía de Monzón, la olvidada (2001), La aljama judía de Monzón, la recordada (2003) i Puentes hacia Israel (2006). Ha publicat articles divulgadors sobre història i cultura hebrees en múltiples publicacions periòdiques.
[Entrades relacionades Sefarad [Catalunya] i L'arbre torna a florir]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada