El dia 27 de gener de 1945 l'exèrcit soviètic alliberava el més gran dels camps d'extermini nazi, Auschwitz-Birkenau, a Polònia, i aquest va ser el dia triat per celebrar el Dia Internacional de l'Holocaust en record de totes les víctimes que van morir assassinades en les cambres de gas. Així ho institueix les Nacions Unides en el seu programa de divulgació, i més avall trobareu el programa dels actes que se celebraran a Barcelona aquest dijous 27.
Un dia abans, el 26 de gener al matí, però de 1939, les tropes de l'exèrcit nacional del general Franco, comandades pel general Yagüe, entraven a Barcelona. Així ho descrivia el parte de guerra: “Los Cuerpos del Ejército de Tropas voluntarias y de Navarra son los que, en brillantísimos combates, envuelven y arrollan la defensa roja al Norte de Barcelona, mientras el Cuerpo del Ejército Marroquí, operando inmediato a la costa, avanza por el Oeste, clavando la bandera de España en la fortaleza de Montjuich”.
La Vanguardia, portada de l'edició
del 27 de gener de 1939
del 27 de gener de 1939
Els tallers dels diaris barcelonins van deixar de funcionar i no hi ha notícies d'hemeroteca del dia 26, però sí del dia 27, amb el diari La Vanguardia ja en mans franquistes, i del 28, en l'edició del qual es reproduïa íntegrament en primera plana el parte de guerra. Era la constatació de la fi d'una il·lusió. El 28 de març queia Madrid i l'1 d'abril acabava la guerra.
La Vanguardia, 28 de gener
de 1939 (parte de guerra)
*
Dia Internacional de commemoració anual en memòria de les víctimes de l’Holocaust i la prevenció dels crims contra la humanitat
Cerimònia del Record
27 de gener de 2011 a les 19:30 h
Plaça del Rei
Prèviament, a les 18 h, s’inaugurarà a la Sala Clavé del Palau de la Generalitat l’exposició La Shoah, el genocidi nazi del poble jueu. La mostra, comissariada pel professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona Xavier Torrens, ha estat organitzada per la Fundació Baruch Spinoza.
A continuació, a les 18.15 h, tindrà lloc a l’auditori del Palau de la Generalitat la conferència L’Holocaust: testimoni, memòria i educació. Anirà a càrrec de Leandro Kierszenbaum, professor de Yad Vashem de Jerusalem, i Jaime Vàndor, supervivent jueu de l’Holocaust i professor d'hebreu de la Universitat de Barcelona.
A partir de les 19.30 h, el programa serà el següent:
Lectura d’un extracte de la Resolució aprovada per l’Assemblea general de l’ONU l’1 de novembre de 2005, a càrrec de la Sra. Rosa Torán, Presidenta d’Amical Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme.
Projecció del curtmetratge documental Un dia a Varsòvia, Polònia 1938. 10 min. Yiddish subtitulat a l’anglès i al català. Un recorregut pels multitudinaris barris jueus de Varsòvia, en els quals vivien prop de 400.000 jueus abans de la Segona Guerra Mundial.
Interpretació de l’himne gitano Gelem Gelem. Francisco Santiago Maya.
Encesa de les espelmes
En record dels sis milions de jueus assassinats pels nazis a la Shoah. Encendrà l’espelma, en nom del poble jueu la Sra. Alice Adrian, nascuda a Romania, sobrevivent de la Segona Guerra Mundial a Bucarest.
En record de la resistència als nazis. Encendrà l’espelma el Sr. Víctor Sorenssen.
En record de les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis al Porrajmos, el genocidi del poble gitano. Encendrà la espelma, en nom del poble gitano la Sra. Emilia Clavería Borja.
En record dels republicans deportats als camps nazis. Encendrà l’espelma el Sr. Edmon Gimeno, deportat a Buchenwald, Dora i Bergen-Belsen.
En record dels altres col·lectius que patiren persecució i assassinats pel nazisme. Encendrà l’espelma el Sr. Jordi Petit President d’honor de la Coordinadora Gai Lesbiana.
En record dels Justos entre les Nacions, aquells homes i dones que arriscaren la seva vida per salvar els perseguits, i en memòria dels supervivents de l’Holocaust. Encendrà l’espelma l’Hble. Sr. Marek Pernal, Cònsol General de la República de Polònia a Barcelona.
Un minut de silenci per les víctimes de l’Holocaust
Projecció del curtmetratge de ficció Spielzeugland (Toyland), Alemanya 2007, Jochen Alexander Freydank. 14 min. V.O. subtitulat al català. Oscar 2009, Millor Curt de Ficció.
Interpretació musical a càrrec de la Coral Càrmina
Veniu, preguem, Georgy Sviridov (1915-1998), rus.
Eli, Eli, David Zehavi (1910-1975), 02:45, hebreu.
God shall wipe away all tears, Karl Jenkins (1944),anglès.
Aita Gurea, Aita Madina (1907-1972), basc.
Al llarg de tot l’acte es projectaran fotografies i reproduccions de pintures de l’època, relacionades amb l’Holocaust. Les imatges que hi haurà al costat de les cadires corresponen al Porrajmos gitano.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada