dilluns, 16 de gener del 2017

Trobades importants restes en el call de Lleida



Els darrers treballs d’excavació que s’han dut a terme a l’antic call jueu de Lleida han permès localitzar fragments d’una tenalla andalusina de ceràmica d’època nassarita –en concret del segle XIII- i el suport que la recolzava, del qual no se’n coneix l’existència al conjunt de la Península de cap altre amb les mateixes característiques, segons ha destacat l’arqueòleg municipal de la Paeria, Xavier Payà. La gerra de grans dimensions destaca també per la seva decoració que recrea una representació arquitectònica en miniatura d’un palauet andalusí del moment. Les restes de la tenalla –que servia per emmagatzemar aigua- i del seu suport s’han localitzat en els vestigis d’una casa benestant jueva del segle XIV, que va resultar incendiada l’any 1391 pels cristians que aleshores vivien a Lleida amb l’objectiu de fer marxar els jueus que habitaven en aquella època a l’entorn de la cuirassa jueva de la capital del Segrià.

A més d’aquestes rellevants restes, de l’aixovar de la casa també s’han pogut recuperar altres peces arqueològiques com ara un brancal de porta amb tres creus de David, canelobres, calders de coure, altres peces ceràmiques que formaven la vaixella i armes de defensa com és el cas d’una espasa de bronze, d’una destral i del que se suposa que seria una arma de mà, segons ha explicat Payà. L’arqueòleg municipal ha remarcat que als cristians que van incendiar l’immoble “no els devia interessar el que hi havia dins de la casa ja que hi van calar foc des del mateix carrer” motiu pel qual van deixar tot el que hi havia al seu interior, fet que Payà considera “irracional”.

Aquest conjunt de peces, de la mateixa manera que tota la resta localitzades durant les excavacions a l’antiga cuirassa jueva de Lleida, s’estan restaurant al Laboratori d’Arqueologia de la UdL, que d’aquesta manera col·labora amb els serveis arqueològics de la Paeria per donar a conèixer el passat d’època jueva de la capital del Segrià. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat pel tinent d’alcalde Fèlix Larrosa, ha visitat aquest dimarts els treballs de restauració que s’estan duent a terme a la Universitat de Lleida per tal de conèixer de prop les darreres restes localitzades a l’antic call jueu.

Àngel Ros ha destacat que el call jueu de Lleida va ser especialment rellevant durant els segles XIII i XIV, quan comença la seva decadència que va tenir el seu punt més àlgid ja en el segle XV. L’alcalde de Lleida ha explicat que les restes que ara s’estan analitzant a la UdL corresponen al segle XIV i, en concret, d’una casa del call que va ser incendiada pels cristians e 13 d’agost del 1391, moment en què s’ha pogut documentar una operació cristiana sobre el barri jueu. En aquell moment es van produir incendis, un dels quals va afectar a una casa benestant de la qual s’han pogut recuperar nombroses restes.

Per la seva part, el tinent d’alcalde Félix Larrosa ha afirmat que la voluntat de la Paeria és inaugurar el recuperat call jueu de la ciutat durant aquesta primavera, en cas que no apareguin noves restes arqueològiques que facin retardar novament el projecte per fer visitable l’espai. Cal recordar que al marge de les darreres troballes, durant els treballs d’excavació duts a terme a l’antiga cuirassa s’han localitzat altres cases, restes del clavegueram de l’època i de l’antic seminari de Lleida, a més de nombroses peces de ceràmica i bronze sobretot, entre altres. Tot i això, les troballes no estructurals es traslladaran a l’arxiu municipal o bé al magatzem municipal d’arqueologia, per tal que també puguin ser vistes pels ciutadans. Així mateix, des de la Paeria no descarten organitzar una exposició amb les peces i fragments apareguts al call jueu.


Font i vídeo: Teleponent

2 comentaris:

  1. Una molt bona notícia, tant pel que fa a les troballes com pel que fa a la recuperació del call; tinc moltes ganes d'anar-hi quan l'inaugurin, a veure si és veritat que serà a la primavera.
    Per cert, que bèsties eren els meus paisans!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tant bèsties com a la resta del país: van destruir tots els calls. La sort, si se'n pot dir així, és que a Lleida la zona del call ha estat molt abandonada durant segles, cosa que ha permès la pervivència de tots aquests materials. A veure què en resulta de tot plegat i poden recuperar una part significativa del barri i les seves estructures.

      Elimina