dimecres, 11 de gener del 2017

La sinagoga de Vilafranca del Penedès




Una intervenció arqueològica al pati posterior de la ferreteria Cal Badia treu a la llum les restes del que podria ser la sinagoga del call jueu.

La prospecció arqueològica, que va finalitzar divendres, s’ha dut a terme al pati de la ferreteria Cal Badia. Tot plegat va començar quan l’historiador especialista en l’època medieval Josep Bosch i el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i historiador Josep M. Masachs van trobar documentació que situava de forma prou precisa el call jueu de Vilafranca.

Va ser llavors quan es va contactar amb la propietat del pati i, tant els propietaris com l’ajuntament van estar d’acord en fer una primera intervenció que, tot i ser de curta durada, ha donat uns resultats preliminars molt interessants.

En aquest espai s’ha pogut localitzar les restes d’un edifici de grans dimensions, d’entre els segles XIV i XV, compatible amb el que la documentació situa en aquest lloc: la sinagoga de Vilafranca. A més s’han trobat evidències directes i indirectes que demostren que a l’edat mitjana, enmig d’aquesta illa de cases, entre les places de Santa Maria i Jaume I, i els carrers Sant Bernat, Hermenegild Clascar i Marquès d’Alfarràs, hi havia nombrosos carrers, pertanyents al call, que en època moderna van desaparèixer.

Dijous passat, la professora de la Universitat de Barcelona d’història i cultura jueva i presidenta de la Xarxa de Calls Jueus de Catalunya Maria Josep Estanyol va visitar l’espai. De la possible sinagoga se n’ha trobat l’entrada i la base d’un pilar de grans dimensions.

Les troballes permetran saber més sobre una part de la història de Vilafranca que encara és molt desconeguda.

El call jueu de Vilafranca està documentat, com a mínim, des del segle XIII. S’emplaçava dins del nucli emmurallat, protegit dins de la seva pròpia muralla amb un únic portal d’accés. La comunitat jueva vilafranquina o aljama va ser una de les més importants de Catalunya i va desenvolupar un paper important en l’economia i la política de la vila. Els jueus de Vilafranca eren enterrats en un cementiri propi que sembla que se situaria prop de la muntanya de Sant Pau. Sembla que els darrers jueus de la vila van marxar o van convertir-se al cristianisme a finals del segle XV.


Font i vídeo del jaciment: Goretti Martínez, RTV Vilafranca del Penedès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada