dijous, 22 d’octubre del 2015

La recuperació del patrimoni jueu de Cervera




El Museu Comarcal de Cervera celebra la desena edició de la jornada Reviure el patrimoni, que enguany està dedicada a la recuperació del patrimoni jueu, davant l'interès creixent pel coneixement de la cultura catalana jueva, la recuperació del patrimoni material i el seu estudi dins del context històric del país.

A Cervera hi ha nombrosa documentació sobre l’important call jueu, la seva disposició dins l’entramat urbà de la ciutat i l’evolució que va viure fins l’expulsió de la comunitat. Una documentació escrita que, ben interpretada, ens ha de donar llum sobre aquest col·lectiu i ha de permetre, a poc a poc, la recuperació de les restes materials però, sobretot, la recuperació de la seva memòria. La presència de jueus no acaba però, amb l’expulsió de 1492, sinó que Cervera també serà un dels escenaris d’una nova fugida que tindrà lloc en el context de la Segona Guerra Mundial.

La Jornada se celebra a la Sala Josep Buireu, del carrer Manuel Ibarra s/n de Cervera. El període d’inscripció és fins el 28 d’octubre de 2015 i ho podeu fer a través d'aquest formulari.


 

3 comentaris:

  1. El poble jueu, com tots els pobles actius i vius, construeix constantment la seva història en el present sense defugir la tradició.

    Avui, però, a la Vanguardia de Barcelona, Xavier Mas de Xaxas, publica un preocupant article sobre l’augment de la influència dels grups ultra conservadors a Israel i la pèrdua constant de l’esperit de Ben Gurion que va permetre la creació de l’Estat d’Israel.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Xavier, procuro no barrejar mai el meu interès personal i acdèmic per la cultura jueva amb la situació política a l'estat d'Israel. Una situació que, d'altra banda, conec bé malgrat que encara no he tingut l'oportunitat d'anar-hi. Amb tot, t'asseguro que no és el mateix el que ens arriba aquí que la realitat que es viu allà. Cal, però, tenir molt clar que una cosa és el poble jueu i un altra l'estat d'Israel.

      És cert que la influència dels grups ortodoxes és cada cop més gran, però perquè augmenti la seva presència sinó per culpa de la debilitat de la dreta israeliana, que es veu obligada a pactar per salvar el seu poder. No és gaire diferent del poder que l'Església o alguns grups com l'Opus o els Legionaris de Crist tenen aquí. Els israelians són tan diversos com ho som aquí. I més diversos són encara els jueus de tot el món. Tenen, això sí, una història i una cultura ancestrals que han sabut conservar malgrat les dures adversitats i que els agermana.

      Elimina
  2. Moltes gràcies pels aclariments Enric. Jo sempre tinc molt clares aquestes premisses que esmentes. La diferència entre una cosa i l,altra i la informació que aquí ens arriba. Jo no em puc ni imaginar què deu ser viure allà. Gràcies, era només un comentari fet des del meu interès per saber el que ignoro

    ResponElimina