dilluns, 6 de gener del 2014

Els metges jueus i la conversió



Astruc Jucef, el cirurgià jueu

El historiador i arxiver més important de Manresa del segle XX, Joaquim Sarret i Arbós parlava d'ell com un metge que va exercir durant molts anys a la ciutat i fou un dels jueus manresans més influents del call, fins al punt que el propi rei l'eximia de qüèstia, un dels impostos més habituals de l'Edat Mitjana. La història d'Astruc Jucef és la d'un jueu manresà que exercia la medicina de forma brillant, que fou estigmatitzat per les denuncies de Jaume Desfar, un manresà convers, a l'inquisidor dominic i mestre d'astrologia Bernat Armengol, contra Astruc Jucef, el qual intimidà verbalment la seva filla, de nou anys, i a la seva esposa per haver-se batejat dues vegades, renegant de la fe jueva.
 
Continueu llegint a Històries manresanes, de

2 comentaris:

  1. Els conversos s'havien de fer veure... És clar que no tots eren tan severs i 'més papistes que el papa', com aquest Jaume Desfer...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, Teresa, es feien veure per no ser acusats de criptojudaisme. El que no sabien és que serien tan perseguits com els mateixos jueus pels cristians vells, que defensaven la puresa de sang:

      http://enarchenhologos.blogspot.com/2011/09/els-estatuts-de-puresa-de-sang.html

      Elimina