dissabte, 4 de gener del 2014

Cinema i propaganda nazi

Coberta de Hirlerjunge Quex

Entre els dies 8 i 19 de gener la Filmoteca de Catalunya oferirà el cicle Cinema i propaganda nazi. L’objectiu d’aquest cicle és fer veure com el cinema va ser un dels instruments claus de manipulació de masses de la maquinària de propaganda del règim nazi. Acompanyades de conferències i debats, es projectaran un total de 10 pel·lícules: 6 films de propaganda, produïts entre 1933 i 1942, i 4 documentals contemporanis que, a més de contextualitzar el període històric, el nazisme i els seus crims, donen una idea clara del funcionament de l’aparell de propaganda, emprant imatges d’arxiu de l’època.

Cada una de les pel·lícules s'acompanya d’una presentació a càrrec de professionals de diversos àmbits (historiadors, cineastes, periodistes, escriptors, filòsofs) procedents d’Alemanya i Catalunya, que contextualitzaran històricament i ideològica cada pel·lícula. Els directors dels documentals procedeixen d’Alemanya, Canadà, Estats Units i Israel.

Durant el Tercer Reich, entre 1933 i 1945, es van produir més de 1.200 pel·lícules de ficció, de les quals avui encara en queden 40 que estan “prohibides” a Alemanya i algun altre país perquè es consideren de propaganda. Donat que foren produïdes amb una intenció ideològica, no poden publicar-se en DVD ni emetre per televisió degut al seu contingut propagandístic, racista, antisemita i difamador. La Fundació Murnau, fundada el 1966 amb l’objectiu d’ocupar-se de l’arxiu cinematogràfic de l'UFA, la Universum Film AG, té l’obligació de vetllar pel bon ús d’aquestes pel·lícules “prohibides” i impedir-ne projeccions inadequades. Només poden veure’s dins de cicles temàtics i acompanyades d’una introducció, amb una contextualització històrica i un debat posterior. D’aquestes pel·lícules de propaganda se n’han seleccionat sis que presenten diversos vessants temàtics de la propaganda.

El dia 17 de gener tindrà lloc un debat amb els conferenciants implicats sobre les qüestions que hagin anat sorgint al voltat d’aquest tema.

El cicle és una iniciativa del Festival de Cinema Jueu de Barcelona. La realització és una coproducció entre el Festival, el Goethe Institut i la Filmoteca de Catalunya.

Concepte: Daniela Rosenfeld (directora del Festival de Cinema Jueu), Cathy de Haan (profesora universitària de cinema).

Agraïments: Friedrich-Wilhelm-Murnaustiftung, Bundesarchiv/Filmarchiv, FilmMuseum München, Memorial Democràtic de Catalunya.


Calendari:









Debat de clausura: Incitació a l’odi i manipulació de masses


3 comentaris:

  1. Miraré d'assistir a algunes d'aquestes projeccions.
    Molt bon any, Enric!

    ResponElimina
  2. Si no l'has vist, et recomano "Prisoner of Paradise".

    Bon any, David!

    ResponElimina
  3. No, no l'he vist, però era una de les que havia triat. Ara l'aniré a veure encara amb més motius. Salut!

    ResponElimina