dimarts, 8 d’abril del 2014

Les dones jueves i els banys rituals


L'exposició "Plenament pures: les dones jueves i els banys rituals" que estarà oberta en el Museu d'Història del Jueus de Girona, entre el 12 d'abril i el 30 de setembre de 2014, ens mostra fotografies il·luminades de micvaot (banys rituals) europeus, entorn el concepte de micvé i la condició femenina en el judaisme.

El fotògraf Peter Seidel ens mostra la diversitat de dissenys i d'estructures d'alguns banys rituals jueus d'arreu d'Europa, a la cerca del seu concepte més íntim i profund. Així, el micvé se'ns presenta com un lloc autèntic on la història esdevé viva i palpable.

Les darreres troballes arqueològiques al call de Girona han posat al descobert les restes del micvé del segle XV. Aquest espai ha estat fotografiat per Josep M. Oliveras i també formarà part de l'exposició.

La mostra es complementa amb textos procedents del projecte Micvé de Leah Lax i Janice Rubin (EUA) sobre la relació de les dones jueves amb el micvé actualment. Testimonis personals, sovint controvertits, ens apropen a la tradició del ritual i també a la manifestació d'una nova espiritualitat jueva.

Dijous 24 d'abril, la doctora Dolors Bramon ens parlarà del concepte de puresa ritual femenina en el judaisme i l'islam en una conferència dins del cicle "Dones, jueves i sàvies".

5 comentaris:

  1. Serà interessant conèixer l'opinió dels banys rituals per part de les jueves modernes, d'avui dia...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, Teresa. Imagino (vull imaginar) que per a la majoria de jueves deu ser una tradició del passat.

      Elimina
  2. Salutacions,

    Et deixo l'ultima entrada dedicada als jueus manresans: Visca els núvis! "Els nuvis jueus del segle XIV: El contracte matrimonial, la ketubà" http://www.historiesmanresanes.blogspot.com.es/2014/04/visca-els-nuvis.html

    ResponElimina