dilluns, 17 de març del 2014

El llegat jueu de Tàrrega


El Museu Comarcal de l'Urgell, a Tàrrega, inaugurarà aquest 19 de març una exposició permanent sobre el passat jueu de la ciutat i el seu patrimoni cultural a la sala que ha batejat amb el nom de Tragèdia al Call - Tàrrega 1348. L'exposició recorda aquest brutal acte del segle XIV mostrant les peces de la necròpolis medieval hebrea de Tàrrega, Les Roquetes,  un jaciment que és el testimoni singular de l'onada antijueva que va afectar el continent durant els segles XIV i XV.

La troballa excepcional el 2007 de sis fosses comunes on hi havia enterrades unes setanta víctimes de l'assalt ha permès corroborar arqueològicament la seva magnitud i precisar moltes dades fins ara desconegudes.

Les marques de violència als ossos i un estudi antropològic de les restes mostren que tota la població hi està representada -des de nounats i nadons de sis mesos a dones i homes adults-, fets que demostren un atac amb la voluntat d'acabar amb tota la població del barri jueu.




[+]

"La Catalunya jueva", de Teresa Costa-Gramunt, Diari de Vilanova, 9 maig de 2014.

"Tàrrega, 1348. Massacre al call jueu", M. Armengol, J. X. Muntané i O. Saula, Sapiens 113, febrer 2012

2 comentaris:

  1. Avui hem visitat aquest espai museístic, que està molt bé. Llevat del discurs. Crec que es fa poc èmfasi en la massacre, que ens hauria de fer agenollar de vergonya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, quina enveja! A veure si m'ho faig venir bé per anar-hi.

      Mai es fa prou èmfasi ni en aquesta ni en cap massacre en les nostres terres. De la mateixa manera que no s'acaba d'explicar que estem parlant de catalans de religió jueva, no d'uns emigrants que van passar per aquí.

      Elimina