dimecres, 23 d’octubre del 2013

La Girona jueva, ciutat mare d'Israel


Dues comunitats diferents van compartir l'espai de la Girona medieval. Les relacions entre elles varen ser estretes i en molts casos, productives i enriquidores. Mentre que la Girona cristiana ens ha arribat fins avui, la Girona jueva ha deixat poques restes físiques. Va ser molt activa entre els segles X i XV, va tenir un espai propi dins l'estructura urbana, va enlluernar el món amb la seva cultura i, al final, va fondre's en l'oblit, condemnada primer per la intolerància i més tard pel desconeixement

L'exposició "La Girona jueva, ciutat mare d'Israel", que s'inaugura el 29 d'octubre i s'allargarà fins el 30 de març de 2014, es troba emplaçada simultàniament en tres espais: el Museu d'Història de Girona, el Museu d'Història dels Jueus i el claustre del monestir de Sant Daniel, dins del marc general de l'exposició "La Girona medieval, la clau del regne".

2 comentaris:

  1. Si jo fos un lleuger violinista de Chagall, entre volada i volada miraria d'endreçar les pedres del barri jueu de Tarragona, que semblen maleïdes per la deixadesa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó, Olga. De fet, només Girona i Besalú han fet una aposta seriosa per a la recuperació del patrimoni. En el cas de Tarragona tinc entès que encara no hi ha un projecte seriós per recuperar Ca la Garsa i el seu entorn.

      Elimina