divendres, 15 de juliol del 2011

Sinagogues de Toledo


Aquest passat hivern vaig anar a Toledo. Viatge llargament ajornat sense excusa. Capital visigoda (magnífic l'edifici dels concilis), de les tres cultures, la d'Alfons X, la de l'Escola de Traductors, la de les sinagogues de Santa María la Blanca i el Tránsito, els banys, el museu sefardita... Restes d'una cultura esborrada, que es va rescatant a engrunes entre les ruïnes. Tot i així, la imaginació et deixa portar pels carrerons estrets, com seguint el traç de les paraules dels escriptoris medievals i ensumar l'olor del massapà.

I si calia buscar raons (que no) per tornar-hi, dos equips d'arqueòlegs han localitzat grans murs de dues més de les deu sinagogues que hi va haver a la ciutat de Toledo en els segles XIII i XIV, destruïdes durant l'anomenada 'revolta antijueva' de 1391, i que han estat batejades com la sinagoga de Los Golondrinos i de Sofer.

Sinagoga Sofer. Foto: Víctor Ballesteros

Set segles després de la destrucció d'aquestes sinagogues toledanes, l'arqueòleg Rafael Caballero explica, després d'una de les seves ponències en la XXI edició del curs La cultura Hispanojudía i Sefardí, celebrat els passat dies 4-6 de juliol, que el seu equip ha trobat "una cantonada" d'una sinagoga durant una intervenció en una propietat privada.


En concret, han trobat un mur de sis metres d'ample per vuit d'alt amb tipologia mudèjar al carrer de las Bulas, al casc antic, que es correspon amb la sinagoga de Los Golondrinos.

Segons l'arqueòleg, "probablement l'edifici continuï pel subsòl" i "per les cases veïnes", però "nosaltres no podem seguir amb la investigació" perquè la intervenció ja ha acabat i "no tenim competència per continuar".

Una dada més que corrobora que aquest mur és una part d'una sinagoga és que a més té una façana semblant a la d'edificis com el Taller del Moro. Aquesta informació s'ha creuat amb els arxius analitzats per historiadors i documentalistes, que afirmen que al lloc hi havia una sinagoga.

Pel que fa al nom de Los Golondrinos, "no és que la sinagoga es digués així", explica Caballero, sinó que, al segle XVI, "es va assentar en aquest solar -on hi havia la sinagoga destruïda- una família que s'anomenaven Los Golondrinos". Aquesta dada se sap perquè aquesta família va decorar la casa i els sostres amb dibuixos d'orenetes i amb el seu escut, que té els mateixos motius, representacions que l'equip d'arqueologia va trobar durant la investigació i "com era el que es coneixia, li hem donat aquest nom", ha assenyalat.

Caballero ha explicat que aquest descobriment es va realitzar l'any 2007 i estava lligat a un projecte d'obra en què el propietari de la casa havia de rehabilitar l'edifici, perquè, "si vols fer obres en una zona sensible, per llei necessiten una intervenció arqueològica ".

Segons Caballero, l'arqueòleg Carlos Barrio, d'altra banda, ha descobert la localització d'una altra sinagoga de les deu destruïdes al segle XIV. En aquesta ocasió, el temple jueu era a la confluència del carrer de l'Ángel amb Reyes Católicos.

[Font: Agència EFE via CanalPatrimonio]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada