dissabte, 18 de juny del 2011

Una nova porta medieval al call de Girona


El passat més d'abril l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, la directora del Museu d’Història dels Jueus, Sílvia Planas, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Isabel Salamaña, i l’arquitecte municipal, Rosa Maria Cànovas, van presentar una nova descoberta arqueològica al call de Girona. Es tracta de la porta i de l’interior d’una casa medieval, que pertanyia al metge jueu Astruc Abraham des Portal, fill d’una insigne nissaga de metges jueus de la ciutat. La casa llindava amb el pati de la sinagoga, amb un carrer públic del call i amb la carnisseria jueva.

La intervenció efectuada en l’espai posterior de la planta baixa del Museu d’Història dels Jueus ha posat de manifest l’existència d’una habitació interna delimitada per l’est per un mur de basament medieval i pel sud per una porta adovellada que s’obre a l’actual carreró d’Hernàndez.

Va ser a l’any 2008, quan es va rehabilitar la façana sud de la finca que ocupa el Museu d’Història dels Jueus, quan es va detectar l’existència d’aquesta porta adovellada datada a finals del segle XIII o inicis del XIV.


Es tractar d’un espai important per a la reconstrucció i relectura del call. Per això es va proposar una petita intervenció que permetés observar què hi havia darrera de la porta. Aquesta havia estat clausurada amb pedres i farciment, i en enderrocar el mur de pedruscall i morter, de construcció recent, es va poder verificar la presència de la porta des de la banda interna, amb les llindes perfectament delimitades, i de tot un espai annex de gran importància, del qual se’n conserva visible el mur de tancament per la banda est.

[Font i fotografies: Ajuntament de Girona]

2 comentaris:

  1. A la foto no hi distingeixo ni porta adovellada ni res però suposo que ha de ser una molt bona descoberta. Esperem que n'hi hagi més i que in situ es vegi més clar. Però tenint en compte que ens belluguem en el món de l'arqueologia això sempre serà complicat.

    ResponElimina
  2. Galderich, l'arqueologia m'apassiona, però tens raó. Sovint, quan llegeixo descripcions de descobertes, em pregunto quina mena d'ull tenen els arqueòlegs que els permet veure allò que els simples mortals no veiem.

    ResponElimina