dimecres, 13 de gener del 2010

El Gènesi, segons Robert Crumb

Bereshit... “Alcomençament...” Així comença en hebreu el Gènesi, el primer llibre de la Torà. I de l’Antic Testament, la seva versió cristiana passada pelllatí de sant Jeroni, el mateix que es va inventar la poma del paradís.

Història sagrada,narració mitològica, literatura... Què importa! Els relats bíblics formen partde la història, de la literatura, de l’art... De l’ètica i l’estèticad’Occident. No ens en podem desempallegar. Seria com arrancar-li l’escorça alnostre cervell.

Sigui quina siguila manera com aquests relats s’han configurat en el nostre imaginari, laliteratura, el cinema, la pintura, l’escultura ens han predisposat. Tant és queen tinguem una visió simbòlica com literal: ens imaginem els personatgesbíblics perfectament humanitzats i amb una estètica determinada; determinadaper la representació que l’art ens ha mostrat durant dos mil anys.

Tota aquestaintroducció ve al cas perquè Edicions La Cúpula acaba de publicar Génesis, un còmic il·lustrat per Robert Crumb.

«La meva intencióha estat exorcitzar el poder de la Bíblia, il·luminar el text il·lustrant fins el més mínimdetall, perquè la gent vegi el que veritablement hi ha al text: violència, abúsde poder, incest... l’ésser humà en el seu estat més roí. Estudiant-lo, me n’headonat que hem passat per alt el paper de tantes dones fortes que van ser lesverdaderes impulsores dels llinatges del poble hebreu», diu Crumb. És a dir, havolgut fer una representació literal del text.

 
Però Crumb ésCrumb i el seu dibuix no està exempt d’una particular mirada sobre la vida i dela seva forma d’expressar-la. Ell mateix afirma en el pròleg que s’hacontrolat, i tot i així, a la portada apareix l’etiqueta Només per a adults. La Bíblia no du aquest avís. No hi ha cap prevenció ni capprejudici sobre el que es relata en el text. Què hi ha, doncs, en el dibuixosde Crumb que mereixen aquest advertiment? Doncs hi ha el que hi ha hagutsempre: la Bíbliaté tantes interpretacions com lectors. Per què? Perquè la Bíblia és literatura.Poseu-li tots els adjectius que vulgueu, però és, literalment, literatura.

La mirada deCrumb és com el seu dibuix: enèrgica, violenta, transgressora, sensual, sexual,morbosa, vital... Si no heu llegit mai la Bíblia, l’Antic Testament, la Torà (Pentateuc), ara teniul’oportunitat de llegir el primer llibre, el Gènesi.

Al començament,Déu crea el Cel i la Terra... I després nosaltres vam crear Déu. I Crumb li ha donat formaamb el seu traç a tot plegat.

1 comentari:

  1. Jo no començaria -si m'ho permets- llegint la Bíblia en aquesta "versió" de Crumb. Dic "versió" a propòsit perquè ja m'has dit que respecta el text oficial, però tot i així aquestes imatges són clarament una versió. Jo diria és el Gènesi segons Crumb, el quart evangelista (ja ho sé que els evangelistes són del nou testament, però deixa'm jugar).

    Jo, a més, aniria més enllà: enxampleu les ments. No tingueu por dels textos. Llegiu la Bíblia sencera (sense dibuixos, si us plau!) I també llegiu a Crumb. No té desperdici....

    ResponElimina